Истинските имена на бургаските атентатори са ясни и са в системата на Европол, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по ТВ7.
Той посочи, че самото им влизане на територията на ЕС и България е било с истинските им имена, а излизането е ставало с фалшивите паспорти.

Единият е дошъл с влак от Варшава, другият като пешеходец влиза в страната. После с такси се предвижва във вътрешността, отбеляза Цветанов.

Министър Цветанов потвърди, че има предположения, че в Ливан е станала тяхната подготовка, а когато са живели на територията на Австралия и Канада са имали само контакти с представители на Хизбула.

Към настоящия момент продължаваме да работим с евроатлантическите ни партньори. Европол много ни помага, посочи Цветанов.
Той потвърди информацията, че атентаторите са били студенти в Ливан, като единият от тях е учил инженерни науки.
С много оперативна работа стигнахме до тази информация, каза министър Цветанов, като посочи, че е впечатлен от мотивацията западните му колегите.

Той отново изтъкна, че изцяло разследването е българско.
Гордея се с разследването и това, което направиха колегите, подчерта Цветан Цветанов.

Той категорично отхвърли предположенията за външен натиск за посочването Хизбула, като по думите на Цветанов по-скоро е имало вътрешно политически натиск да не се обявява.

Коментирайки темата за Шенген и получената подкрепа от Холандия, Цветанов заявим, че по никакъв начин разследването на атентата не е била цената, която страната ни е трябвало да плати.

Холандия и другите държавни от ЕС отичат резултатите, които постигнахме през последните години.
Задържаме 16 тона хашиш, които бяха предназначени за Белгия и Холандия
Ние браним интересите на всички държави от ЕС и имаме надеждна граница, посочи вътрешният министър.

По думите му в момента продължават много интензивни разговори с държавите- членки, а на 7 март ще бъде ясно дали страната ни ще бъде приета в Шенген.
До тогава не трябва да има абсолютно никакво отпускане, посочи Цветанов.

Цветанов отбеляза, че все още има притеснения от европейските партньори да приемат като положителен докладът за Румъния от декември 2012 година. "Призовавам лидерът на ПЕС и на БСП Сергей Станишев да обединим усилията си, ако може да помогне за Румъния, защото там на власт е социалистическата партия. Независимо от вътрешнополитическите проблеми, които имаме в страната, националните интереси трябва да бъдат на първо място.", посочи Цветанов.
По думите на вицепремиера - между България и Холандия има много добро сътрудничество и пълно доверие на полицейско и оперативно ниво, като между двете държави има съвместни екипи, които работят най-вече за предотвратяване на трафика на хора.

Междувременно министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг призова партньорите от Европейския съюз да не оставят без последствия разкритията на българските власти за съпричастност на "Хизбула" към атентата в Бургас.

„Европейският съюз трябва да предприеме енергични действия в отговор на терористичната атака срещу автобус с израелски туристи в България миналата година. Българското разследване посочи отговорността на военното крило на "Хизбула". Европейският съюз трябва да демонстрира, че никоя организация не може да провежда терористични действия на негова територия без последствия.", заяви той.

Вашингтон и Лондон смятат "Хизбула" за терористична организация, докато ЕС не е обявил ливанското движение за такава, припомня агенция "Юнайтед Прес интернешънъл".