Извършителите на терористичния акт са влезли от Бейрут, убеден е главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Пред Нова телевизия той се мотивира с факта, че чрез принтера, на който са изработени фалшивите им документи, е установено, че те са подпечатани именно в ливанската столица.
Припомняме, Бейрут е и седалището на „Хизбула".

„Зад обоснованото предположение за участие на военното крило на „Хизбула" в атентата стои огромна по обем работа, свършена от моите колеги... Много часове, много безсънни нощи са зад тази кратка фаза", изтъкна Георгиев.

Следствието е установило, че терористите са били във Варшава и Прага, като са влезли в България от Румъния. След това са се насочили към Черноморието.
След удара са се оттеглили, възползвайки се от възможностите за свободно движение на хора в Европейския съюз.

ДНК профилът на извършителя на терористичния акт, известен с фалшивите имена Жак Филип Мартен доказва, че той е бил в контакт с другото лице, установено като съпричастно към атентата. "Има пряка връзка между двамата", заяви Георгиев.

Главният секретар на МВР не смята, че страната ни е мишена на терористи, а "платформа". Това означава, че се използва се за нападение по други цели.

Той е категоричен, че мерките за сигурност, въведени след атентата, са стандартни. Те не са променяни и няма скоро да бъдат променяни. Не е възниквала необходимост от въвеждането на допълнителни мерки за сигурност, подчертава Георгиев.

Междувременно в интервю за Дарик външният министър Николай Младенов посочи, че има достатъчно ясни и категорични причини България да каже, че шиитското движение „Хизбула" е замесено в атентата в Бургас през юли 2012 г.

Въпреки това обаче, решението за оповестяването на тази информация не е взето лесно и без сериозни обсъждания, обясни Младенов.

„Има достатъчно ясни и категорични причини то да бъде казано. Основната политическа причина е, че ако ние не го направим, тези, които са извършили атентата, ще имат основание да си кажат: навсякъде в Европа можем да си правим каквото си искаме. Мълчанието страхът, навеждането, докато мине вятърът да се снишим, тази политика е най-опасната в момента", заяви външният министър.