България е поискала от властите в Ливан участниците в атентата на летище Бургас да бъдат арестувани и екстрадирани у нас.

Това съобщи директорът на ГДБОП Станимир Флоров пред БНР.

Към момента обаче от ливанска страна няма знаци за евентуално съдействие по случая. Главен комисар Станимир Флоров обясни, че е доказано, че взривилият се мъж на летището в Бургас не е камикадзе.

Станимир Флоров заяви още: „Най вероятно идеята им е била автобусът да бъде взривен по време на движение, за да може жертвите да са много повече. По принцип това е целта на един терористичен акт. Ако той беше камикадзе, можеше да се качи в автобуса. В автобуса имаше 47 човека, прави две крачки по стълбите и се взривява вътре в автобуса. Ефектът щеше да е поразителен. Има и други неща, които сме установили, които показват и водят към анализа, че това лице не е искало да се самовзривява. Най-вероятно е допусната грешка".

Комисар Станимир Флоров разказа още, че терористите не са се движили заедно, а срещите им са били редки и конспиративни.

Въпреки даденото обещание от премиера на Ливан за съдействие, в момента в ГДБОП няма знаци от ливанска страна за такова. Станимир Флоров смята за правилно обявяването на името на „Хизбулла" в случая.

Междувременно стана ясно, че всички събрани до момента данни от разследването на атентата в Сарафово са предадени на Европол.
Целта е да се извърши проверка и анализ за установяване на нови факти и обстоятелства, свързани с подготовката и извършването на терористичния акт.

Имената на двамата заподозрени в съпричастност към атентата, чиято самоличност е изяснена, вече са включени в базата данни на Европол. Целта е да са установи дали са пребивавали на територията на други държави от ЕС и в същото време - службите от съответните страни да разполагат с цялата информация за тях.

Постигнат е сериозен напредък от страна на разследващия екип в България относно финансирането на терористичния акт, заяви директорът на европейската агенция Роб Уейнрайт по време на срещата с министър Цветанов.
Той изрази убеденост, че с работата на българските експерти и помощта от Европол ще бъде установена цялостната схема на финансиране.
Директор Уейнрайт и министър Цветанов са изразили готовност експерти от Европол да участват в екипа по разследване и съответно - служители от българските служби да се включат в работата на европейската агенция. Очаква се до дни наши експерти да заминат за Хага.