Израел и САЩ признаха „Хизбула" за терористична групировка и притискат ЕС от години да сторят това, а след като България обяви, челиванската групировка е организирала атентата в Сарафово на 18 юли 2012, още повече се увеличава натиска върху Европа, коментират световните агенции днешното изявление на вътрешния ни министър след КСНС.

Смята се, че има хиляди оперативни звена на ливанската групировка в Европа, а все още голяма част от финансите за групировката идват от Стария континент.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху приветства изнесената информация. По думите му информацията е „допълнително потвърждение за това, което вече знаем, а именно, че „Хизбула" и нейният патрон, Иран, провеждат глобална терористична кампания по света".

Атаката в Бургас е атака на европейска земя срещу член на Европейския съюз. Надяваме се, че европейците ще приемат необходимите заключения относно истинския характер на „Хизбула", изтъкна той.

Съветникът на президента Обама по контратероризъм Джон Бренън, номиниран за поста на шеф на ЦРУ, призова европейските държави да предприемат действия срещу инфраструктурните, финансовите и операционни мрежи на ливанската групировка в Европа.

Бренън изтъкна, че атаката показва „Хизбула" като „терористична организация, която е готова да атакува невинни мъже, жени и деца и е реална и нарастваща заплаха не само за Европа, но и за останалия свят".

Опасните и дестабилизиращи действия на „Хизбула" - от атакуване на туристи в чужди страни до активната подкрепа на лидера Хасан Насрала на кампанията на Башар Асад срещу сирийския народ - заплашват безопасността и сигурността на народи и граждани по света", подчерта той.

Бренън приветства България за професионалното и обстойно разследване на терористичния акт и подчерта, че Вашингтон подкрепя правителството на София в борбата срещу тероризма.

Премиерът на Ливан Наджиб Микати обяви, че Ливан е готов да сътрудничи с България за разкриване на обстоятелствата около атаката. По думите му част от организацията е приятелски настроена към правителството.

Говорителят на шефа на външната политика на ЕС Катрин Аштън заяви, че Аштън поздравява българските власти за постигнатия резултат от това сложно разследване и призова тези, които са планирали и осъществили атентата в Бургас, да бъдат изправени пред правосъдието.

Върховният представител подчертава още необходимостта от обмисляне на резултатите - на базата на всички установени елементи от разследването, добави говорителят.

"Има всеобщ страх, че ако сме твърде шумни за това „Хизбула" може да удари отново и може този път да не са израелски туристи", изтъкна Силке Темпъл към германското списание за външна политика Internationale Politik, цитирана от „Ню Йорк Таймс".

Британският външен министър Уилям Хейг също оцени високо разследванетона българските власти. В изявление, разпространено от британското посолство у нас, министърът призовава ЕС да не подценява терористичния акт, извършен на европейска почва и да отговори адекватно на заплахата.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви в интервю за АП, че разследващите не са намерили пряка връзка с Иран или която и да е била групировка, свързана с Ал-Кайда.

По думите му всички веществени доказателства, разузнавателни източници и модели от предишни атаки сочат, че „Хизбула" е въвлечена в атаката в България.

Още през август 2012 година Холандия призова ЕС да следва примера на САЩ, които още през 90-те години на XX век признаха ливанската групировка за терористи - ход, който може да позволи на ЕС да замрази авоарите на „Хизбула" в Европа.