Бейрут отрича някой от двамата заподозрени членове на „Хизбулла”, участвали в атентата в Бургас, да е влизал в Ливан легално. Това съобщи ливанският вестник „LOrient le jour”, позовавайки се на източник от Главната дирекция за сигурност в страната.

Припомняме, България официално обвини ливанската групировка „Хизбула” за организатор на атентата на 18 юли 2012 година в Сарафово, при който загинаха шестима души. Според вътрешния министър Цветан Цветанов двама от терористите от 2006 г. са живели на територията на Ливан.

До момента Хизбула отказва да коментира в детайли обвиненията на българската страна, отбелязва изданието, посочвайки, че заместник-генералният секретар на движението Наим Касем е заявил единствено, че обвинения са плод на „израело-американския враг”. Вестникът припомня още думите на министър-председателя на Ливан Наджиб Микати, който увери, че страната му е готова да си сътрудничи с България, за да се хвърли светлина върху обстоятелствата от терористичния акт в Бургас.

Като цяло обаче ливанското правителството демонстрира предпазливост, пише още „LOrient le jour, посочвайки, че министрите от кабинета предпочитат да не влизат в полемика по въпроса и искат да остават разследването в ръцете на съдебната система.

В същото време от ливанската опозиция се опасяват от ситуацията, която ще възникне, ако Ливан отхвърли евентуално искане на София да предаде двамата заподозрени или други членове на „Хизбула” в качеството им на свидетели.

От тези политически среди изразяват и опасението, че подобен политически сценарий може да има за резултат икономически санкции или други външни мерки срещу страната.