Атентатът от бургаското летище „Сарафово" се "повтаря" край Ихтиман. 9 месеца по-късно терорът, убил седем души ще бъде възпроизведен от МВР.

По време на взрива през миналия юли автобус с израелски туристи беше взривен на летището. Дълго време разследващите твърдяха, че става дума за камикадзе и за самоубийствен атентат. Прокрадва се и версията, че атентаторът не е искал да умре, а по-скоро е трябвало да остави раницата си в автобуса и той да гръмне в движение, като нанесе повече поражения.

Практическото упражнение цели да се съберат доказателства, които не са набавени по време на огледа. Ще се изяснява къде точно е поставена бомбата и дали е сложена, когато раницата на атентатора е поставяна в багажното отделение на автобуса или по-рано. Също така ще се разбере дали автобусът е трябвало да бъде взривен в движение по пътя към Слънчев бряг, за да има повече жертви и щети.

За целта на полигона край Ихтиман ще бъдат взривени два автобуса. Силовото министерство беше натоварено с тежката задача да изработи бомба - подобна по количество и състав на тази, която е носил атентаторът, загинал при терористичния акт.
По свидетелските показания и записите от камерите са възстановени местата, където са били хората по време на взрива.При инсценировката те ще бъдат заместени от изкуствени манекени, направени от желиран материал на силиконово-колагенена основа и които съответстват на мускулната и костна плътност на човешкото тяло.

Следственият експеримент бе отлаган неколкократно, тъй като разследващите искаха да се доближат максимално до метеорологичната обстановка по време на атентата.
В началото на февруари след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента бившият вече вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов посочи, че има обосновано предположение военното крило на "Хизбула" да е отговорно за кървавия акт.