Министър Николай Младенов запозна посланиците на арабските страни в София с обсъжданията на Консултативния съвет за национална сигурност.

Външният министър информира дипломатите и с  хода на разследването на терористичния акт на Летище Сарафово и обсъдените необходими по-нататъшни действия на българските власти.

„Държавното ръководство, както и българската общественост, смятат, че тероризмът във всичките му форми е една от най-опасните заплахи за мира и сигурността за всяко общество. Затова политиката на България е да работи с всички наши съюзници и приятели в борбата срещу тероризма", заяви Младенов.

Той съобщи, че разследването на атентата води към лица, които са свързани с военното крило на организацията „Хизбула".

Българският външен министър подчерта, че целта на действията на българските власти е авторите на този кървав атентат да отговарят пред съда за своите деяния. Той изтъкна, че традиционно добрите отношения на България с Ливан и посочи, че ние ще потърсим съдействие от страна на ливанските власти по случая.

По думите му „като част от международните усилия за борба с тероризма и имайки предвид, че атентатът беше извършен в държава членка на ЕС, България ще представи резултатите от разследването на европейските ни партньори.

„Съвместно с тях ще обсъдим конкретни мерки, които да допринесат за предотвратяването на подобни терористични нападения в бъдеще", изтъкна още първият ни дипломат.

„От стратегическа важност за нас и за целия ЕС е предприемането на бързи мерки за преодоляване на политическата нестабилност и икономическите проблеми в Близкия изток и Северна Африка", каза външният министър. Николай Младенов бе категоричен, че България ще продължи да подкрепя усилия на страните в региона за демократични промени и икономическо възстановяване.