Основателни са опасенията за ескалация на напрежението между Иран и САЩ, но едва ли ще се стигне до апокалиптични прогнози. Тази позиция изрази пред БНТ журналистът Мохамед Халаф.

От години Иран не е влизал в бойни действия. Ударът няма да бъде директен от страна на Иран, а ще бъдат използвани прокси организации, смята той. Може би ударът ще бъде в Пакистан или Афганистан по мнението му.

Иран сезира Съвета за сигурност на ООН за убийството на ген. Солеймани

Иран сезира Съвета за сигурност на ООН за убийството на ген. Солеймани

Иран предприема политически, юридически и международни мерки

Убийството на Солеймани е с по-голямо значение от това на бин Ладен, каза още Халаф. Солеймани е бил двигател на бежанската криза заради войната в Сирия. Вчерашното послание на Доналд Тръмп показвало, че САЩ са готови да преговарят с Иран, не и за война. Това ще е локален проблем според Мохамед Халаф. Ако американската армия напусне Ирак, Ислямска държава до седмица би се завърнала там, по мнението му.

В нощта на 3 януари САЩ проведоха операция в района на международното летище в Багдад срещу началника на елитните части "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия и заместник-ръководителя на шиитските паравоенни групировки Абу Махди ал Мухандис, като САЩ смятат двамата за отговорни за организирането на нападението срещу американското посолство в Багдад на 31 декември, както и по-ранното убийство на американски контрактор във военна база край Киркук.

Върховният водач на Иран Али Хеменеи обеща да отмъсти на САЩ за смъртта на Солеймани. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да нанесе "бърз и мощен удар" по 52 обекта в Иран, ако бъдат нападнати американци или американски активи.

Световната общност призова САЩ и Иран за сдържаност.

Тръмп плаши Иран с удар, какъвто никога не бил виждал

Тръмп плаши Иран с удар, какъвто никога не бил виждал

"Ние сме най-големите и НАЙ-ДОБРИТЕ в света!"