Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ щели да ударят Иран по-силно от всякога, ако Ислямската република извърши нападения като отмъщение за убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

"Ако те продължат да нападат, нещо, което категорично не ги съветвам да вършат, ще ги ударим по-силно, отколкото някога са били удряни", заплаши Тръмп в профила си в "Туитър".

Пелоси: Ликвидирането на Солеймани е провокация

Пелоси: Ликвидирането на Солеймани е провокация

Позиция на Камарата на представителите

Американският държавен глава също така написа, че може да изпрати част от най-новата и най-добрата военна техника, с която САЩ разполагат, срещу Иран, ако Ислямската република атакува някоя американска военна база.

Тръмп заплашително предупреди: "САЩ тъкмо похарчиха два трилиона долара за военна техника. Ние сме най-големите и НАЙ-ДОБРИТЕ в света! Ако Иран атакува американска база, или който и да е американец, ние ще изпратим част от това ново красиво оборудване срещу тях... и без колебание!"

Тръмп решил за минути за Касем Солеймани

Тръмп решил за минути за Касем Солеймани

Разкрития за удара в Багдад

Коментарите на Тръмп бяха направени, след като в поредица от публикации в "Туитър" настоя, че той е готов да нападне Иран, ако Техеран тръгне да отмъщава за убийството на Касем Солеймани.

По-рано САЩ потвърдиха, че са били извършени нападения близо до техни бази в Ирак, а иракската паравоенна групировка "Катаиб Хизбула", подкрепяна от Иран, заяви, че ще взима за мишена американски военнослужещи от днес (неделя).

Тръмп също така ретуитна публикация на конгресмена от щата Тексас Дан Крюншоу, който каза, че не било вярно, че Тръмп не е планирал, когато е решил да убие Солеймани, тъй като "стъпка номер едно на всяка една стратегия е да спрем да оставяме терористични режими да ни атакуват без последствия".

Огромна тълпа в Багдад крещи "Смърт на Америка" на траурно шествие за ген. Солеймани

Огромна тълпа в Багдад крещи "Смърт на Америка" на траурно шествие за ген. Солеймани

Тълпите в Багдад скърбят и за смъртта на Абу Махди ал Мухандис