Огромна тълпа в иракската столица Багдад участва в погребална процесия за иранския висш военен командир Касем Солеймани, който беше убит при ракетно нападение с безпилотен самолет на САЩ в четвъртък, съобщават световните медии.

Солеймани беше архитект на иранските операции в Близкия изток, а Иран се зарече да извърши "жестоко отмъщение" за смъртта му.

САЩ негодуват, че ЕС не бил помогнал достатъчно при ликвидирането на ген. Солеймани

САЩ негодуват, че ЕС не бил помогнал достатъчно при ликвидирането на ген. Солеймани

САЩ направили нещо хубаво за целия свят

Траурното шествие в Багдад отбеляза началото на дните на траур за Солеймани. Тялото му трябва да бъде върнато в Иран за погребението му в родния му град.

Тълпите в Багдад скърбят и за смъртта на Абу Махди ал Мухандис, иракчанин, който командваше подкрепяната от Иран паравоенна групировка "Катаиб Хизбула" и беше реалният ръководител на "Силите за народна мобилизация", в която членуват милиции, доминирани от групировки, свързани с Иран.

НАТО спира подготовката на военни в армията на Ирак
Обновена

НАТО спира подготовката на военни в армията на Ирак

След бомбардировките от САЩ нивото на нестабилност се увеличило

Опечалените започнаха да се събират в Багдад от ранните часове, преди началото на траурното шествие, развявайки знамена на Ирак и "Катаиб Хизбула" и скандирайки "смърт за Америка". Траурната процесия мина по улиците, като някои носеха портрети на Солеймани, а други на върховния водач на Иран аятолах Али Хаменеи.

Според различни информации телата на иранците ще бъдат откарани със самолет довечера в Иран, който обяви тридневен траур за убития генерал. Погребението му е насрочено за вторник в родния му град Керман в Централен Иран.

Някои иракчани обаче, напротив, празнуваха по улиците на Багдад след новината за смъртта на Солеймани. Той беше обвинен за направляването на насилствените репресии срещу мирни продемократични протестиращи в Иран през последните месеци.

Американското посолство в Багдад зове гражданите си незабавно да напуснат Ирак

Американското посолство в Багдад зове гражданите си незабавно да напуснат Ирак

Заради опасения от ответна реакция след убийството на Солеймани