Посланикът на САЩ в Ирак Матю Тюлър е напуснал столицата Багдад и е отишъл неизвестно къде, съобщават медии в Близкия изток, цитирайки пожелали анонимност източници.

Източниците са добавили, че и останалите служители на американското посолство са напуснали, като част от тях са били преместени в консулството на САЩ в Ербил, столицата на автономен Иракски Кюрдистан.

САЩ ударили милиция на Иран в Сирия и Ирак

САЩ ударили милиция на Иран в Сирия и Ирак

Офанзива на Пентагона

Външното министерство на Ирак е отказало да коментира информациите. Ведомството се е подготвяло да привика Тюлър, за да протестира във връзка с въздушните нападения през уикенда срещу седалището на подкрепяната от Иран шиитска паравоенна групировка "Катаиб Хизбула" в Ирак, извършени от американските военновъздушни сили, което беше ответен удар срещу ракетна атака срещу американски военнослужещи в региона.

Вчера неназован високопоставен служител на Държавния департамент настоя, че Ирак не е положил необходимите усилия за "защита" на американците в близкоизточната страна.

Междувременно хиляди иракски граждани се събраха пред посолството на САЩ в Зелената зона на Багдад, протестирайки срещу въздушните удари, извършени от американските военни в Ирак.

Според информации в медиите иракчани, които по-рано са присъствали на погребенията на загиналите във въздушните удари на САЩ, горят американски знамена и крещят "Долу САЩ" и "Смърт за Америка", като са щурмували и нахлули в двора на посолството.

В ударите на САЩ в неделя са били убити 25 членове на "Катаиб Хизбула" и още 51 са били ранени. Операцията на САЩ беше отговор на ракетно нападение над американска база близо до северния иракски град Киркук в петък, но никоя групировка не пое отговорност за нападението.

Атаката на САЩ в Ирак и Сирия е очевиден пример за тероризъм, заклейми Техеран

Атаката на САЩ в Ирак и Сирия е очевиден пример за тероризъм, заклейми Техеран

Осъждаме остро американската военна агресия