35 души загинаха, а 48 са ранени при блъсканица по време на погребението на генерал Касем Солеймани, който беше убит при въздушен удар на САЩ с дрон в Багдад в петък, съобщава иранска телевизия.

Стотици хиляди се събраха за погребението на Солеймани в югоизточния ирански град Керман.

Иран е готов да спазва задълженията си по ядрената сделка

Иран е готов да спазва задълженията си по ядрената сделка

Но "Тръмп е нарушил баланса между това, което Иран е получил и това, което е дал"

По-късно "Ройтерс" информира, позовавайки се на агенция ISNA, че броят на загиналите се е увеличил до най-малко 50 души, а пострадалите са 212, някои от тях са в тежко състояние. 

"Фарс" информира, позовавайки се на последните данни, че 56 души са загинали, включително 35 мъже и 21 жени. 213 са пострадали.

Като предишните дни в Багдад, Техеран, Кум, Машхад и Ахваз стотици хиляди иранци изпълниха улиците в родния град на Солеймани във вторник сутринта, за да изпратят командира на силите за международни операции към Революционната гвардия.

Вчера по улиците на Техеран се събраха над 1 милион души.

Участващите в траурната церемония скандираха "Смърт на САЩ" и "Смърт на Израел".

Солеймани беше убит до летището в Багдад в петък сутринта при атака с дрон по нареждане на президента Доналд Тръмп. Решението на Тръмп покачи напрежението с Иран, който заплаши да удари американските интереси в региона.

Иран обяви Пентагона за терористична организация
Обновена

Иран обяви Пентагона за терористична организация

"Всички членове на Пентагона и свързаните с тях учреждения и организации"

Вчера Белият дом отказа да издаде виза на иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф, с което му попречи да присъства на насроченото за днес заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

"Те се страхуват, че в САЩ ще дойде някой, който ще разкрие реалностите", коментира Зариф.

Отказът на Вашингтон да издаде визи на Техеран е в нарушение на споразумение от 1947 г., което изисква САЩ да дават достъп на чужди дипломати до страната, дори и да са ограничени до района, където е международната организация.

САЩ отказаха виза на външния министър на Иран за участие в Съвета за сигурност

САЩ отказаха виза на външния министър на Иран за участие в Съвета за сигурност

Заседанието е на 9 януари

И друг път САЩ са отказвали да издадат виза на Зариф, но Вашингтон се аргументира, че може да не издаде виза по съображения, свързани със "сигурността, тероризъм и външната политика".

Според полуофицалната иранска агенция "Тасним" лидерите на Иран работят по 13 плана за отмъщение на САЩ. Дори и най-нерепресивната мярка щяла да бъде "исторически кошмар" за САЩ.

Гутериш притеснен от напрежението между САЩ и Иран

Гутериш притеснен от напрежението между САЩ и Иран

Въпреки че конкретно не го спомена

Парламентът на Иран определи военното командване на САЩ и тези, които действат от името на Пентагона за "терористи". Те ще бъдат санкционирани.

Солеймани се очаква да бъде погребан в гробището на мъчениците между 14,00 и 16,00 часа местно време (10,30 и 12,30 часа по Гринуич).

Заради инцидента погребението на Солеймани е отложено, съобщи агенция "Фарс". Тя допълва, че скоро ще бъде обявено кога ще се състои погребението. По-късно погребението беше възобновено.