Иранският парламент (Меджлис) призна военното министерство на САЩ - Пентагона за терористична организация, съобщи ТАСС, позовавайки се на иранската агенция Fars.

Според текста на закона, в числото на терористите се включват "всички членове на Пентагона и свързаните с тях учреждения и организации, а също и ръководители, свързани с убийството на командващия силите за специални операции "Ал Кудс" в Ислямския революционен гвардейски корпус Касем Солеймани.

По-рано САЩ отказа виза на външния министър на Иран за участие в заседанието на Съвета за сигурност на ООН на 9 януари.

Припомняме, на 3 януари 2020 г. от Пентагона съобщиха за ликвидирането в Багдад на иранския генерал Касем Солеймани. Той бе командващ елитния Ислямски революционен гвардейски корпус "Ал Кудс".

От Американското военно министерство заявиха, че ракетният удар, довел до смъртта на Солеймани е нанесен по разпореждане на президента Доналд Тръмп. Заедно със Солеймани бяха убити и заместник водача на иракското шиитско опълчение Абу Махди ал Мухандис и неговия помощник, които имаха водеща роля в сраженията по освобождение на иракските земи от терористичните групировки на "Ислямска държава".

Междувременно Ирак твърди, че ударът на САЩ в Багдад е проведен без съгласуване с тях.

Макрон се обади на Путин, двамата призовават за сдържаност в Ирак и Иран.

Американското посолство в Багдад зове гражданите си незабавно да напуснат Ирак.

Немските военни в Ирак не могат да излизат от базите си.

Смъртта на ген. Солеймани доведе до поскъпване на фючърсите на петрола сорт Brent.

На 4 януари Ирак ограничи дейността на американските военни на своя територия.

Същият ден НАТО спря подготовката на военни за иракската армия.

На 5 януари на извънредно заседание на парламента бе решено чуждестранните военни сили да бъдат изведени от Ирак.

Лидерът на шиитската военизирана ислямска организация и партия "Хизбулла" Сайед Хасан Насрала заяви, че убийството на иранския ген.-майор Касем Солеймани маркира нова фаза в историята на Близкия Изток.

Ден по-късно САЩ обяви, че се изтегля от Ирак. След това военният министър на САЩ Марк Еспър заяви, че САЩ не планират излизане от Ирак.

Същият ден - 6 януари, иранският президент Хасан Рохани заяви, че никой не трябва да заплашва нацията му. Той направи това в отговор на съобщението в "Туитър" от президента на САЩ Доналд Тръмп, в което той заплаши, че ще удари 52 обекта в Иран.

По-късно САЩ отказа виза на външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф.