Френският президент Еманюел Макрон счита за необходимо да се избегне ескалация на ситуацията в Ирак и призовава всички страни в конфликта да бъдат сдържани. Той каза това в петък по време на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, съобщават от Елисейския дворец, цитирани от ТАСС.

"Президенти на двете страни в началото на разговора обсъдиха ситуацията в Ирак и региона. Те се съгласиха да поддържат тесен контакт през следващите дни, за да се предотврати нова опасна ескалация на напрежението. Те призоваха всички страни в конфликта за сдържаност", се казва в съобщението на Елисейския дворец. 

Помпео: САЩ остават ангажирани с деескалация в Близкия изток

Помпео: САЩ остават ангажирани с деескалация в Близкия изток

Елиминирането на Солеймани е "отговор на заплахи за живота на американски граждани"

Макрон "потвърди ангажимента на Франция да запази суверенитета и сигурността на Ирак, както и стабилността в региона". Той също така подчертава необходимостта от тясна координация между страните в ядреното споразумение от 2015 г., за да накарат Иран бързо да се върне в пълно съответствие с ядрените си задължения и да се въздържа от всякакви провокации.

Френският президент изтъква важността на борбата срещу ислямисткия тероризъм и потвърди пълната си подкрепа за международната коалиция, бореща се срещу ДАЕШ.

По-рано Кремъл съобщи, че по време на разговор, иницииран от френската страна, Путин и Макрон изразяват загриженост относно убийството на Касем Солеймани, а ракетният удар може сериозно да влоши ситуацията в региона.

Джонсън не е предупреден за въздушния удар на САЩ в Ирак

Джонсън не е предупреден за въздушния удар на САЩ в Ирак

"Целта на съюзниците е да можем да изненадаме враговете си, а не един друг"