Ръководителят на Държавния департамент на САЩ Майк Помпео по време на телефонен разговор с член на Политбюро на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай, ръководител на канцеларията на Централния комитет по външни работи на КЗК, Ян Джичи подчертава стремежа на САЩ да разреши ситуацията в Близкия изток. Това се посочва в изявление, публикувано в петък от Държавния департамент на САЩ.

"Държавният секретар Майкъл Помпео обсъди по телефона с Ян Джичи неотдавнашното решение на президента Тръмп да елиминира Касем Солеймани в отговор на заплахи за живота на американските граждани. Държавният секретар подчерта, че САЩ остават ангажирани с деескалация в региона", допълва съобщението на външното министерство.

Пред СиЕнЕн Помпео коментира, "не мога да говоря твърде много за естеството на заплахите. Но американският народ трябва да знае, че решението на президента да отстрани Солеймани от бойното поле спаси американските животи".

Помпео заяви, че Солеймани "активно планира" в региона да "предприеме големи действия, както го описа, това би изложило на риск стотици животи", а процесът на вземане на решения се ръководи от оценка на база на американското разузнаване.

По-рано правителството на Обединеното кралство призова всички страни към спокойствие след след американския въздушен удар в Ирак.

ЕС също счита за необходимо спешно да се спре ескалацията на напрежението в Ирак след въздушните удари.

Русия осъди убийството на Солеймани и предупреди, че това ще доведе до повишаване на напрежението в Близкия Изток.

Иран обеща отмъщение на САЩ заради убийството на Солеймани

Иран обеща отмъщение на САЩ заради убийството на Солеймани

Нападението било акт на международен тероризъм