Иран ще отмъсти на САЩ за смъртта на лидера на Революционната гвардия на Иран Касем Солеймани. Това заяви в Туитър Мохсен Резай - бивш шеф на елитната структура и настоящ секретар на Консултативния съвет на върховния лидер на Иран.

Върховният съвет за национална сигурност на Иран свика извънредно заседание след смъртта на генерал Солеймани. По информация на говорителя на Съвета на нея ще бъде анализирана "престъпната атака" срещу автомобила на Солеймани в Багдад.

От своя страна иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф заяви, че нападението, при което е бил убит Солеймани, е "акт на международен тероризъм", за чиито последствия отговорност ще носи Вашингтон.

САЩ ликвидира лидера на Революционната гвардия на Иран

САЩ ликвидира лидера на Революционната гвардия на Иран

При ракетна атака срещу летището в Багдад, наредена от Тръмп

Актът на международен тероризъм на САЩ, които нападнаха и убиха генерал Солеймани - най-ефикасният в борбата срещу Ислямска държава, Ал Нустра, Ал Кайда и т.н. - е крайно опасен и е глупаво обтягане на напрежението, заяви Зариф в социалните мрежи.

Външното министерство на Иран привика швейцарския посланик Маркус Лейтнер, който представлява интересите на САЩ в Техеран, за да изрази протеста си заради смъртта на иранския генерал.

От своя страна върховният лидер на Иран Али Хаменей обяви три дни на национален траур.

Пентагонът потвърди смъртта на генерал Солеймани при ракетна атака на летището в Багдад, разпоредена от президента Доналд Тръмп.

От Вашингтон твърдят, че целта на нападението е било да предотврати бъдещи атаки от страна на Иран, насочени към американски дипломати и военни.

Тръмп изригна срещу Иран, организирал атаката срещу посолството на САЩ в Ирак

Тръмп изригна срещу Иран, организирал атаката срещу посолството на САЩ в Ирак

Иран щял да бъде държан "напълно отговорен"