Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Иран щял да бъде държан "напълно отговорен" за нападението на иракски протестиращи срещу американското посолство в Багдад.

По-рано днес десетки гневни привърженици на иракската шиитска милиция "Катаиб Хизбула" проникнаха в двора на посолството, след като разбиха врата и щурмуваха вътрешността, което накара силите на реда да използват сълзотворен газ и огнестрелни оръжия, тъй като са ядосани заради американските въздушни удари срещу подкрепяната от Иран иракска шиитска милиция, които доведоха до 25 загинали от "Катаиб Хизбула".

Репортер на "Асошиейтед прес" на мястото на събитието е видял пламъци, издигащи от вътрешността на посолството, и най-малко трима американски войници на покрива на основната сграда на посолството. Имало е пожар в района на приемната близо до паркинга на посолството, но не е ясно какво го е предизвикало. Мъж по високоговорител е призовал тълпата да не влиза в двора на посолството, предупреждавайки: "Съобщението беше доставено."

Засега няма съобщения за жертви, но безпрецедентното нахлуване в американското посолство е една от най-тежките атаки срещу мисията през последните десетилетия. То беше извършено след смъртоносните въздушни удари на САЩ в неделя. Според американските военни въздушните удари са били отмъщение за убийството на американски наемник (контрактор) при ракетно нападение срещу иракска военна база, вината за което те хвърлиха върху "Катаиб Хизбула".

Посланикът на САЩ в Ирак избяга под напора на хиляди протестиращи в Багдад

Посланикът на САЩ в Ирак избяга под напора на хиляди протестиращи в Багдад

Част от останалите служители на посолството са били преместени в Ербил

Събитията представляват голям срив в отношенията между Ирак и САЩ, което би могло допълнително да подкопае влиянието на САЩ в региона и също така да отслаби позицията на Вашингтон в опитите му за оказване на максимален натиск върху Иран.

Ирак отдавна изпитва затруднения да балансира отношенията си със САЩ и Иран, като и двете страни са съюзници на иракското правителство. Ала гневната реакция на иракското правителство срещу американските въздушни удари и очевидното му решение да не попречи на протестиращите да влязат в посолството на САЩ дадоха сигнал за рязко влошаване на отношенията между Вашингтон и Багдад.

Иракските сили за сигурност не са направили никакви опити да спрат протестиращите, докато те са се отправяли към силно укрепената Зелена зона в Багдад след погребението на убитите при американските въздушни удари, като са ги оставили да преминат през контролно-пропускателен пункт, който води към зоната.

Десетки протестиращи нахлуха на територията на посолството, след като разбиха портата, използвана от автомобили за влизане в посолството. Протестиращите, мнозина в униформа на "Катаиб Хизбула", са били спрени в коридор след около 5 метра и са били само на около 200 метра от основната сграда на дипломатическата мисия.

Атаката на САЩ в Ирак и Сирия е очевиден пример за тероризъм, заклейми Техеран

Атаката на САЩ в Ирак и Сирия е очевиден пример за тероризъм, заклейми Техеран

Осъждаме остро американската военна агресия

Шестима американски войници са били видени на покрива на основната сграда, като оръжията им са били насочени към протестиращите.

Дим от сълзотворен газ се е издигал в района и поне трима от протестиращите са имали затруднения с дишането. Не е ясно дали служителите на посолството са останали в основната сграда или са били евакуирани в даден момент. От американското посолство не са коментирали.

Протестиращите окачиха плакат на стената, на който пише "Америка е агресор", а някои командири на фракции на милицията, лоялни на Иран, са се присъединили към протестиращите. Сред тях е бил Хади ал Амири, ръководител на подкрепяните от държавата паравоенни Народни мобилизационни подразделения, в която членуват подкрепяни от Иран паравоенни организации.

Ясин ал Ясери, министърът на вътрешните работи на Ирак, също се е появил пред американското посолство в един момент и е направил оглед на мястото на събитията. Той каза пред АП, че премиерът е предупредил, че американските удари по шиитската милиция ще имат сериозни последици.

САЩ ударили милиция на Иран в Сирия и Ирак

САЩ ударили милиция на Иран в Сирия и Ирак

Офанзива на Пентагона