Борис Джонсън не е предупреден за въздушния удар на САЩ в Ирак, съобщава БиБиСи. Обединеното кралство разполага с 400 военнослужещи, базирани в Близкия изток и работи заедно с американските сили в региона.

Президентът Доналд Тръмп обаче не e съобщил на премиера на Обединеното кралство за нападението, което поръча и при което е убит Солеймани.

Депутатът от Тори Том Тугендхат заяви, че има "модел" в сегашния Бял дом да не споделя със своите съюзници, което е "въпрос, който притеснява". Бившият председател на Комитета по външни работи добави: "Отдавна вярвам, че целта на съюзниците е да можем да изненадаме враговете си, а не един друг."

Смъртта на Солеймани "със сигурност ще бъде огромен удар върху иранския режим", но "несъмнено ще има последици" и другаде, заяви Тугендхат.

Външният министър Доминик Рааб е разговаря с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в петък, въпреки че времето на разговора не е известно.

Помпео: САЩ остават ангажирани с деескалация в Близкия изток

Помпео: САЩ остават ангажирани с деескалация в Близкия изток

Елиминирането на Солеймани е "отговор на заплахи за живота на американски граждани"

Великобритания предупреди гражданите си да избягват всякакви митинги, маршове или шествия в Иран през трите дни на национален траур.

Освен войските, в Ирак има около 400 души британски персонал. Войските са там, за да обучават иракски сили срещу "Ислямска държава".

Кореспондентът по сигурността на БиБиСи Франк Гарднър по-рано заяви, че вярва, че никой във Великобритания не е получил индикации, че ще се проведе въздушен удар, добавяйки: "Британското правителство до голяма степен е обхванато от изненада."

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви, че "убийството на САЩ" е "изключително сериозна и опасна ескалация".

Британия призова за спокойствие, след като САЩ убиха иранския генерал Солеймани

Британия призова за спокойствие, след като САЩ убиха иранския генерал Солеймани

Корбин: Правителството да отстоява срещу войнствените действия и реторика от САЩ

Действащият лидер на либералдемократите, сър Ед Дейви, заяви, че Иран се управлява от "брутален режим", но обвини президента Тръмп в "отново радикално и безразсъдно ескалиране на напрежението в област, където поддържането на мира вече е на ръба на бръснача".

Той призова за незабавно изявление на Борис Джонсън относно позицията на Обединеното кралство, като добави: "Обединеното кралство не трябва автоматично да следва каквато и позиция да заеме администрацията на Тръмп, а да работи с по-широка група от засегнати държави в ООН".

Външният секретар в сянка Емили Торнбъри: "От две години предупреждавам за безразсъдното тръпнене на Тръмп към война с Иран. Атаката снощи ни отвежда още повече до ръба. Онези от нас, които тръгнаха срещу войната в Ирак, трябва да са готови да тръгнат отново и да гарантират, че няма да бъдем завлечени в този мрак".

Депутатът от Зелената партия Карълайн Лукас призова правителството на Обединеното кралство да осъди убийството и "да работи с колегите в САЩ, за да се противопостави на безразсъдната и опасна външна политика на Тръмп".

Тръмп за Солеймани: В Иран не са толкова тъжни

Тръмп за Солеймани: В Иран не са толкова тъжни

"Той трябваше да бъде отстранен преди много години"