Иранският президент Хасан Рохани заяви в понеделник, че никой не трябва да заплашва нацията му, предаде "Ройтерс".

Той направи това в отговор на съобщението в "Туитър" от президента на САЩ Доналд Тръмп, в което той заплаши, че ще удари 52 обекта в Иран.

"Онези, които се позовават на числото 52, трябва също да помнят числото 290. Никога не заплашвайте иранската нация.", заяви Рохани.

Той също отправи посланието си чрез "Туитър".

С "числото 290" в съобщението на държавния глава се припомнят 290-те граждани, предимно иранци, загинали в самолетна катастрофа през 1988 година.

Сред тях има и 66 деца.

Тогава кораб на САЩ изстрелва ракета, която сваля самолета, изпълнявал полет от Иран за Дубай (полет 655 (IR655).

Според Вашингтон, гражданският самолет погрешно е бил идентифициран като Ф-14, но Техеран твърди, че атаката е нарочно извършена срещу граждански самолет.

Тръмп: Иран никога няма да има ядрено оръжие

Тръмп: Иран никога няма да има ядрено оръжие

Помпео, Еспър и Пенс подтикнали Тръмп за въздушен удар

Тръмп обяви, че САЩ щели да ударят Иран по-силно от всякога, ако Ислямската република извърши нападения като отмъщение за убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

"Ако те продължат да нападат, нещо, което категорично не ги съветвам да вършат, ще ги ударим по-силно, отколкото някога са били удряни", заплаши Тръмп в профила си в "Туитър".

Американският държавен глава също така написа, че може да изпрати част от най-новата и най-добрата военна техника, с която САЩ разполагат, срещу Иран, ако Ислямската република атакува някоя американска военна база.

Тръмп веднага да разсекрети причините за ликвидирането на Солеймани, призоваха демократи

Тръмп веднага да разсекрети причините за ликвидирането на Солеймани, призоваха демократи

Лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър и членът на Комисията по външни работи към горната камара Робърт Менендес изпратиха писмо на Тръмп

Тръмп заплашително предупреди: "САЩ тъкмо похарчиха два трилиона долара за военна техника. Ние сме най-големите и НАЙ-ДОБРИТЕ в света! Ако Иран атакува американска база, или който и да е американец, ние ще изпратим част от това ново красиво оборудване срещу тях... и без колебание!"

Тръмп също така предупреди Иран, че никога няма да има ядрено оръжие и продължава своята Caps Lock дипломация в "Туитър".

В същото време, Washington Post цитира служител в американската администрация, че държавният секретар Майк Помпео изиграва важна роля да накара Тръмп да одобри въздушните удари.

Зариф към Тръмп: Виждал ли си подобно море от хора, не слушай клоуните си

Зариф към Тръмп: Виждал ли си подобно море от хора, не слушай клоуните си

Виждали ли сте подобно море от хора в живота си, Доналд Тръмп

На 29 декември Помпео, Еспър и Мили пътуват до частния клуб на президента във Флорида, където двамата служители на отбраната предлагат възможни отговори на иранската агресия, включително целенасоченото убийство на Солеймани, заявяват високопоставени американски представители.

Решението на Тръмп срещу Солеймани е изненада и дори шок за някои служители, информирани за това, пише изданието.

Вашингтон оправда убийството, като твърди, че Солеймани планира саботаж срещу американски активи в Близкия изток.

Иран дава $80 млн. за главата на Тръмп

Иран дава $80 млн. за главата на Тръмп

Организатор на погребението на генерал Касем Солеймани призова всички иранци да дарят по 1 долар

Не са представени доказателства за предполагаемия заговор.

ООН вече изрази тревога от събитията.

Министърът на отбраната Марк Еспър обяви, че културни обекти в Иран няма да бъдат мишени за удари на Вашингтон, каквито спекулации се появиха.