Генералният секретар на САЩ Антониу Гутериш предупреди в само начало на новата година, че тя започва с геополитическо напрежение, което според него е на най-високото ниво през този век и продължава да ескалира, предаде VOA.

"Дори ядреното неразпространение вече не може да се приема за даденост. Този котел с напрежение кара все повече държави да вземат непредвидени решения с непредвидими последици и дълбок риск от грешки в изчисленията", каза Гутериш.

Той не спомена пряко ситуацията между Вашингтон и Техеран през последните седмици, но стана ясно, че то е сред тревожните събития, които следи внимателно.

Рохани към Тръмп: Никога не заплашвайте Иран

Рохани към Тръмп: Никога не заплашвайте Иран

Онези, които се позовават на числото 52, трябва също да помнят числото 290

"В постоянен контакт съм с водещи служители по целия свят. Моето послание е просто и ясно: Спрете ескалацията. Упражнете максимална сдържаност. Повторете старта на диалога. Подновете международното сътрудничество.", призова той.

Междувременно в Париж посланикът на Иран в ЮНЕСКО, се срещна с генералния директор, за да обсъди заплахите на президента Доналд Тръмп, че американските военни ще нанесат цели в Иран, включително обекти с културно наследство, ако Иран отмъсти срещу Вашингтон за убийството на генерал Касем Солеймани.

Тръмп: Иран никога няма да има ядрено оръжие

Тръмп: Иран никога няма да има ядрено оръжие

Помпео, Еспър и Пенс подтикнали Тръмп за въздушен удар

Шефът на ЮНЕСКО подчерта, че подобно действие би нарушило съществуващите международни конвенции, както и резолюция на Съвета за сигурност на САЩ от 2017 г., която осъжда актове на унищожаване на културното наследство.