Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреждава Иран, че никога няма да има ядрено оръжие и продължава своята Caps Lock дипломация в "Туитър".

В същото време, Washington Post цитира служител в американската администрация, че държавният секретар Майк Помпео изиграва важна роля да накара Тръмп да одобри въздушните удари.

На 29 декември Помпео, Еспър и Мили пътуват до частния клуб на президента във Флорида, където двамата служители на отбраната предлагат възможни отговори на иранската агресия, включително целенасоченото убийство на Солеймани, заявяват високопоставени американски представители.

Решението на Тръмп срещу Солеймани е изненада и дори шок за някои служители, информирани за това, пише изданието.

Тръмп веднага да разсекрети причините за ликвидирането на Солеймани, призоваха демократи

Тръмп веднага да разсекрети причините за ликвидирането на Солеймани, призоваха демократи

Лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър и членът на Комисията по външни работи към горната камара Робърт Менендес изпратиха писмо на Тръмп

Решението на Тръмп да одобри убийството на Солеймани е кулминацията на решително подтикване от страна на Майк Помпео и вицепрезидента Майк Пенс, цитирани от длъжностните лица при условие за анонимност.

Като важен фактор е цитираната координация за операцията между Помпео и Еспър, и двамата завършили един клас във военната академия на САЩ. Допълва се, че Пенс също е одобрил решението, въпреки че не присъства на срещата във Флорида.

"Елиминирането на Солеймани нямаше да се случи при (бившия министър на отбраната Джим) Матис. Матис бе против всичко това... Мили и Еспър са различни. Сега има сплотен екип за национална сигурност и държавен секретар и министър на отбраната, които се познават през целия си възрастен живот", обяснява официалният служител.

В дните след атаката, Помпео разговаря със съюзници и прави публични изказвания за операцията.

Зариф: Помпео е "арогантен клоун"

Зариф: Помпео е "арогантен клоун"

Напрежение между Техеран и Белия дом

"Отстранихме лош човек от бойното поле. Взехме правилното решение ... Гордея се с усилията, които президентът Тръмп пое", коментира Помпео пред СиЕнЕн.

Критиците вътре и извън администрацията поставят под въпрос оправданието на Помпео за атаката, основаващо се на твърденията му, че "десетки, ако не и стотици" американски животи са били изложени на риск.

Притиснат в неделя за характера на заплахите, Помпео отхвърли въпросите. "Ако сте американец в региона, дни и седмици - това не е нещо, което е от значение", добави Помпео.

Вашингтон оправда убийството, като твърди, че Солеймани планира саботаж срещу американски активи в Близкия изток.

Не са представени доказателства за предполагаемия заговор.

Иран разполага с над 500 хил. военни и ракети с до 2 хил. км обхват

Иран разполага с над 500 хил. военни и ракети с до 2 хил. км обхват

Повечето внос на отбранителна техника е от Русия, а останалата част, от Китай