Ирак реши да ограничи дейността на американските военни на територията на страната си след убийството в Багдад на иранския генерал Касем Солеймани и един от командирите на шиитското опълчение Абу Махди ал Мухандис, заяви пред РИА Новости официалният представител на командващия Въоръжените сили на Ирак Абдел Карим Халяф.

"Те могат да действат само със съгласието на иракската страна, но след такъв удар в гърба, разбира се, ние ограничихме работата си с тях", заяви източник на агенцията. 

САЩ негодуват, че ЕС не бил помогнал достатъчно при ликвидирането на ген. Солеймани

САЩ негодуват, че ЕС не бил помогнал достатъчно при ликвидирането на ген. Солеймани

САЩ направили нещо хубаво за целия свят

Халяф също допълни, че провежда разследване по отношение на всички, които могат да имат информация за придвижването на убития ирански генерал и съпровождащите го лица, в частност и неговия полет от Дамаск в Багдад и придвижването му от багдадското летище.

а, провежда се разследване. Следствените мероприятия засягат всички, които могат да имат каквато и да е информация извън летището (на Багдад - б.а.)", поясни той. 

НАТО спира подготовката на военни в армията на Ирак
Обновена

НАТО спира подготовката на военни в армията на Ирак

След бомбардировките от САЩ нивото на нестабилност се увеличило

Коментирайки спирането на работата на НАТО за обучение на иракските военни, Халяф подчерта, че в Ирак имат собствени възможности за тази дейност.

"Ирак е способен сам да се справи с тази задача, както и със задачата по защита на своята територия. Разбира се, силите на коалицията помагаха по въздух, но останалото изпълняват иракските военни", заяви източникът на агенцията.

В нощта на 3 януари САЩ проведе в района на международното летище в Багдад операция срещу командващия елитните подразделения на армията на Иран - силите със специално предназначение "Кудс" ген. Солеймани и заместник ръководителя на иракското шиитско опълчение ал Мухандис, които във Вашингтон смятат за съпричастни към организацията на нападението на американското посолство в Багдад на 31 декември 2019 г. 

САЩ изпращат у нас войници от Националната гвардия за година

САЩ изпращат у нас войници от Националната гвардия за година

Заради намесата на Русия в Източна Европа

Припомняме, на 31 декември 2019 г. посланикът на САЩ в Ирак избяга под напора на хиляди протестиращи в Багдад.

В петък, 03 януари 2020 г. от Пентагона съобщиха за ликвидирането в Багдад на командващия силите за специално предназначение на иранския генерал Касем Солеймани. Той бе командващ Ислямския революционен гвардейски корпус "Ал Кудс".

От Американското военно министерство заявиха, че ракетният удар, довел до смъртта на Солеймани е нанесен по разпореждане на президента Доналд Тръмп. Заедно със Солеймани бяха убити и заместник водача на иракското шиитско опълчение Абу Махди ал Мухандис и неговия помощник, които имаха водеща роля в сраженията по освобождение на иракските земи от терористичните групировки на "Ислямска държава".

Междувременно Ирак твърди, че ударът на САЩ в Багдад е проведен без съгласуване с тях.

Макрон се обади на Путин, двамата призовават за сдържаност в Ирак и Иран.

Американското посолство в Багдад зове гражданите си незабавно да напуснат Ирак.

Немските военни в Ирак не могат да излизат от базите си.

Смъртта на ген. Солеймани доведе до поскъпване на фючърсите на петрола сорт Brent.