Убийството в Багдад на заместник водача на иракското шиитско опълчение "Ал Хашд аш-Шааби" Абу Махди ал-Мухандис и неговите помощници е нарушение на международните конвенции, доколкото ударът на САЩ не е съгласуван с властите на Ирак. Това заяви в петък говорителят на иракския парламет Мухамед ал Халбуси.

"С огромна печал разбрахме за мъченическата смърт на заместник водача на иракското шиитско опълчение Абу Махди ал Мухандис и неговия помощник, които имаха водеща роля в сраженията по освобождение на иракските земи от терористичните групировки на "Ислямска държава", каза той, цитиран от "Ас-Сумария".

Станалото в района на международното летище на Багдад нападение над командира, навлизането в иракското военно здание е изключително нарушение на суверенитета на републиката и международните конвенции, доколкото всяка операция, която засяга обезпечаването на сигурността на територията на страната трябва да бъде одобрена от правителството на Ирак. Това изисква приемане на политическите и правни мерки за недопускане повторение на подобни атаки в бъдеще. 

САЩ ликвидира лидера на Революционната гвардия на Иран

САЩ ликвидира лидера на Революционната гвардия на Иран

При ракетна атака срещу летището в Багдад, наредена от Тръмп

Ал Халбуси предупреди, че тези действия ще имат опасни последствия и застрашават мира не само в Ирак, но и във всеки регион. "Призоваваме всички да проявяват мъдрост и сдържаност, да се сплотят и с достойнство да приемат по-нататъшни предизвикателства, а също и да не допуснат превръщането на Ирак в арена на регионалните и международни конфликти, да се отърве от тях, съхранявайки стабилността и безопасността на страната, която и сега е изтощена от войни", подчерта той.

В петък от Пентагона съобщиха за ликвидирането в Багдад на командващия силите за специално предназначение на иранския генерал Касем Солеймани. Той бе командващ Ислямския революционен гвардейски корпус "Ал Кудс".

От Американското военно министерство заявиха, че ракетният удар, довел до смъртта на Солеймани е нанесен по разпореждане на президента Доналд Тръмп. Заедно със Солеймани бяха убити и ал Мухандис и още няколко души.

Според версията на Пентагона, ударът е нанесен от отбранителния характер и е преследвал защита на американските военни, дислоцирани в Ирак и други страни. Вашингтон възложи на Солеймани отговорността за това, че той е одобрил провеждането на акцията пред американското посолство в Багдад тази седмица.

Батальонът "Ал Кудс" е една от най-боеспособните части на Ислямския революционен гвардейски корпус, която активно участва във военните конфликти в Сирия и Ирак. Смята се, че ефективността на спецподразделението се определяше предимно от способностите на командването му. Представителите на администрацията на САЩ по-рано заявиха, че приравняват Солеймани към терорист.

Решението на върховния съд на Русия от 29 декември 2014 г. за групировката "Ислямска държава", която до 2014 г. се наричаше "Ислямска държава на Ирак и Леванта" - ИДИЛ бе призната за терористична организация.