Американският президент Доналд Тръмп обяви, че тази сутрин ще направи изявление по повод атаките на Иран срещу американски военни бази в Ирак и същевременно заяви, че "всичко е наред", съобщава "Спутник".

"Всичко е наред! От Иран бяха изстреляни ракети срещу две военни бази, разположени в Ирак. В момента се извършва оценка на жертвите и щетите. Дотук всичко е наред! Нашата армия е най-могъщата и най-добре въоръжената в света", изтъкна той в Туитър.

Припомняме, по-рано днес бяха бомбардирани военни съоръжения на САЩ в Ирак, включително базата "Айн ал Асад" в провинция Ал Анбар и друга в Ербил.

Иран: Ударихме американска база в Ирак
Обновена

Иран: Ударихме американска база в Ирак

Пелоси: Америка и светът не могат да си позволят война

До момента няма данни за загинали американски граждани.

Ислямската революционна гвардия на Иран пое отговорност за атаките и заяви, че те са отговор на убийството на генерал Касем Солеймани. Техеран заплаши и с още ответни мерки, които нарече "Операция мъченик Солеймани".

По данни на медиите иранските атаки са започнали в 1.20 часа местно време - същият час, в който беше убит и самият Солеймани в петък.

Напрежението в Средния изток се засили, след като Солеймани - командир на силите Ал Кудс, загина при въздушна срещу международното летище в Багдад, извършена от САЩ по разпореждане на президента Доналд Тръмп.

Нови удари в Ирак

Нови удари в Ирак

Цел е била американска база

От Вашингтон твърдят, че целта на нападението е била да се предотврати бъдещи атаки от страна на Иран, насочени към американски дипломати и военни.

Заради атаката Иран се закани, че ще отмъсти на САЩ за смъртта на лидера на Революционната гвардия.

Русия остро осъди убийството на иранския генерал, а Обединеното кралство призова всички страни за спокойствие.

Британия осъди иранската ракетна атака, но не иска война в Близкия изток

Британия осъди иранската ракетна атака, но не иска война в Близкия изток

Кралският флот и военни вертолети са в режим на готовност в Персийския залив