Външният министър на Великобритания Доминик Рааб осъди иранската атака с балистични ракети срещу въздушни бази в Ирак, където са разположени коалиционни сили, включително британски персонал, съобщава БиБиСи.

Той призовава Иран да не повтаря "безразсъдните и опасни атаки" след удари по бази в Ирбил на север и Ал Асад, западно от Багдад. Министерството на отбраната заяви, че няма жертви от Великобритания.

Иранската революционна гвардия заяви, че акцията е отмъщение за убийството на генерал Касем Солеймани при ракетна атака, наредена от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Рааб заяви, че е обезпокоен от съобщенията за жертви, а война в Близкия изток ще бъде от полза само за терористични групи.

Иран: Ударихме американска база в Ирак
Обновена

Иран: Ударихме американска база в Ирак

Пелоси: Америка и светът не могат да си позволят война

Секретарят по Брекзит Стивън Баркли подчертава, че всички страни в кризата "трябва да деескалират" ситуацията. "Не е в интерес на страната да има война", каза той.

Баркли добави, че премиерът Борис Джонсън ще информира Камарата на общините по-късно и също ще обсъди ситуацията на среща с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в сряда.

Посланикът на Иран в Обединеното кралство Хамид Баейдинеджад заяви в "Туитър", че нападението е акт на самозащита и страната "не търси ескалация или война".

Хаменеи: Ударихме само един шамар на САЩ

Хаменеи: Ударихме само един шамар на САЩ

Отмъщението, тези военни действия, не компенсира въпроса

Говорител на Министерството на отбраната добави: "Ние спешно работим за установяване на фактите на място. Първият ни приоритет продължава да бъде сигурността на британския персонал."

Във вторник Обединеното кралство постави Кралския флот и военните вертолети в режим на готовност в Персийския залив на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток.

Правителството заяви, че служители на Обединеното кралство са изтеглени от иракската столица Багдад.

Тръмп след атаката на Иран: Всичко е наред!

Тръмп след атаката на Иран: Всичко е наред!

Нашата армия е най-могъщата в света, изтъкна той