Главнокомандващ на американските сили в Близкия изток вярва, че иранците или техните пълномощници могат да организират нападение във всеки един момент.

"Мисля, че заплахата е неизбежна. Ние непрекъснато оценяваме позицията на силите си в региона", коментира ген. Франк Макензи в интервю за NBC News от Багдад.

САЩ усилиха военното си присъствие в региона в опит да възпрат Иран и да защитят американските сили и съюзници.

През последния месец администрацията на Тръмп съобщи, че изпраща   самолетоносач и бомбардировачи в Близкия изток, както и ракети "Пейтриът" и допълнителни войски на фона на засилените опасения от иранско нападение.

Тръмп е готов да говори с Иран, но винаги има шанс и за военни действия

Тръмп е готов да говори с Иран, но винаги има шанс и за военни действия

Защото подкрепят и спонсорират тероризма, и са терористична страна номер 1 в света

Макензи подчертава, че напрежението остава високо. "Всъщност не вярвам, че заплахата е намаляла", обяснява Макензи след серия от срещи с иракския премиер и шефът на отбраната. "... Вярвам, че заплахата все още е много реална."

Макензи допълва, че е "окуражен" от усилията на иракското правителство да защити американските сили и техните съюзници в региона. Пътните бомби представляват голяма опасност за американските сили в Ирак, добави Макензи, но каза, че заплахата от иранците се развива.

"Те проследяват слабостите през цялото време. Бих казал, че заплахата вероятно е еволюирала по определени начини, дори когато нашата отбранителна позиция се промени и стана по-агресивна, и ние определено благодарим на нашите иракски партньори за много от нещата, които са направили."

"Мисля, че все още сме в периода на онова, което бих нарекъл тактическо предупреждение ... Заплахата е много реална".

Макензи отказва да обясни каквито и да е специфики за тези заплахи.

Тръмп и Макрон нямат разногласия за Иран

Тръмп и Макрон нямат разногласия за Иран

Не мисля, че имаме различия за Иран. Френският президент не иска Иран да се сдобие с ядрени оръжия и аз също не желая