Бомбардировачи B-52, изпратени от Белия дом в Персийския залив, за да се противопоставят на неуточнени заплахи от Иран, пристигнаха в голяма американска въздушна база в Катар, съобщават американските ВВС, цитирани от АП.

Снимки, показани от Централното командване на ВВС на САЩ, показват бомбардировачи B-52H Stratofortress, които пристигат в авиационната база "Ал Удейд" в Катар.

Самолетоносачът на САЩ за сдържане на Иран премина през Суецкия канал

Самолетоносачът на САЩ за сдържане на Иран премина през Суецкия канал

Иран отхвърли информацията за дислоцирането на самолетоносача като стара новина от психологическата война

Други бомбардировачи са на неразкрито място в "югозападна Азия", допълват ВВС. Американските военни в миналото са описвали присъствието си както в авиационната база "Ал Дафра" в Обединените арабски емирства, така и в "Ал Удейд" като "югозападна Азия".

Белият дом обяви по-рано, че ще изпрати ударната група на самолетоносача на Линкълн и бомбардировачите в Персийския залив, за да се противопоставят на Техеран. В четвъртък самолетоносачът премина през Суецкия канал по пътя си към Персийския залив.

Администрацията на президента Доналд Тръмп не е предоставила конкретни подробности за заплахата, за която се твърди, че представлява в момента Иран.

Иран премества балистични ракети в Персийския залив

Иран премества балистични ракети в Персийския залив

Пентагонът обмисля да изпрати допълнителна огнева мощ в региона, включително системи за противоракетна отбрана

В сряда Иран обяви, че ще започне да се отказва от ангажименти по ядрената сделка със световните сили, година след като Тръмп изтегли САЩ от споразумението.

Президентът Хасан Рохани даде на европейските лидери 60-дневен краен срок за намиране на начин да защитят Иран от санкциите на САЩ, насочени към икономиката и петролната индустрия, иначе Техеран ще започне да обогатява уран на нива, близки до нивата за оръжия.

Вчера ЕС призова Иран да уважава международното споразумение за ограничаване на ядрените амбиции на Ислямската република и добави, че блокът възнамерява да продължи да търгува със страната въпреки санкциите на САЩ.

Засега ЕС и държавите-членки не са предложили никакви нови планове.

От своя страна Тръмп заяви, че иска да разговаря с иранските лидери. "Това, което бих искал да видя от Иран, да видя как ми се обаждат", обясни Тръмп вчера пред Белия дом.

Китай и Индия са последната надежда на Европа за спасяване на споразумението с Иран

Китай и Индия са последната надежда на Европа за спасяване на споразумението с Иран

Европейските сили очакват колапс на ядрения договора без сделка за продажба на ирански петрол

Заместник-ръководителят на иранската революционна гвардия коментира, че Техеран няма да проведе разговори със своя враг САЩ и че Вашингтон "няма да посмее да започне военни действия срещу нас", съобщава "Тасним", цитирана от "Ройтерс".

Тръмп призова ръководството на Иран да седне и да разговаря с него за оттеглянето на ядрената програма и заяви, че не може да изключи военна конфронтация предвид засиленото напрежение между двете страни.

"Няма да се водят преговори с американците и американците няма да посмеят да предприемат военни действия срещу нас. Нашата нация ... вижда Америка като ненадеждна", обяснява Ядолах Джавани, зам.-ръководителят на гвардията по политическите въпроси. 

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Ако САЩ предприемат някакъв ход, можем да ги ударим, коментира Хаджизаде