Европейският съюз ще защити ядреното споразумение с Иран, въпреки решението на Техеран да се откаже от ангажиментите си в отговор на санкциите на САЩ, смятат дипломати, но европейските сили очакват колапс на договора без сделка за продажба на ирански петрол за Китай или Индия, съобщава "Ройтерс".

Великобритания, Франция и Германия, които подписаха споразумението от 2015 г. заедно със САЩ, Китай и Русия, са решени да покажат, че могат да компенсират изтеглянето на САЩ от споразумението миналата година, да защитят търговията и да попречат на Техеран да разработи ядрена бомба.

Но с икономиката на Иран, зависима от износа на суров петрол, който се търгува в щатски долари, обещаният европейски търговски канал за заобикаляне на американските санкции се оказва сложен, все още не функционира и може никога да не успее да се справи с продажбите на петрол.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви след неформалната среща на върха на Европейския съюз, че ЕС разчита на дипломатическо решение на конфликта за ядрената програма на Иран. "Обсъдихме и този въпрос и съвместните ни действия. Тук имаме различия със Съединените щати. В тази ситуация е важно Европа да се придържа към обща позиция. Ние не разчитаме на де-ескалация, а на дипломатическо решение", подчертава Меркел.

В същото време тя отбелязва, че "Иран трябва да е наясно какво прави".

Иран се оттегли от ключови ангажименти по ядрената сделка

Иран се оттегли от ключови ангажименти по ядрената сделка

Техеран може да увеличи обогатяването на уран

"Тази ситуация сега рискува да се влоши, но тя ще се влошава стъпка по стъпка, а не с колапс изведнъж", коментира високопоставен европейски дипломат.

Френски дипломат обяснява за "негативна спирала", в която търговията с храни и лекарства просто не е достатъчна, докато друг европейски пратеник говори за "поетапното излизане" на Иран от сделката.

Иранското споразумение е едно от най-големите постижения на Запада във външната политика, докато Доналд Тръмп не се оттегли през май 2018 г..

Иран изпълнява ангажиментите си, но Тръмп се оттегля, защото смята, че споразумението не ограничава програмата на Техеран за балистични ракети или критикува Иран, че участва в гражданската война в Сирия, нещо за което европейците твърдят, че не е част от сделката от 2015 г.

САЩ санкционират всички държави, които купуват ирански петрол
Обновена

САЩ санкционират всички държави, които купуват ирански петрол

Мерките ще засегнат осем държави - Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван, Италия, Гърция и Турция

Чрез налагането на наказателните санкции САЩ заявяват, че целта им е драстично да отслабят иранските власти и да принудят Техеран да предоговори по-широко споразумение за контрол над въоръженията.

Европейският съюз коментира, че това все още може да се направи без да се разруши ядреното споразумение, което поставя строги ограничения за обогатяването на уран от Иран.

Иранският президент Хасан Рохани предупреди в сряда, че Техеран може да възобнови обогатяването, ако европейските сили, Китай и Русия не направят повече, за да заобиколят американските санкции срещу банките и енергетиката, за да засилят търговията.

ЕС отхвърля ултиматумите на Иран за ядрената сделка

ЕС отхвърля ултиматумите на Иран за ядрената сделка

Отхвърляме всички ултиматуми и ще направим оценка дали Иран изпълнява задълженията

Европейските дипломати и служители отхвърлят всеки ултиматум и някои смятат, че все още имат време да спасят сделката.

Високопоставен официален представител на ЕС заявява, че е твърде рано да се обмислят европейски санкции, които могат да се наложат в случай на неспазване на сделката от страна на Иран.

"Съобщенията на Иран не са нарушение или оттегляне от ядрената сделка", допълва старшият служител на ЕС. "Международната агенция за атомна енергия трябва да оцени спазването от страна на Иран ... ако Иран наруши споразумението, тогава ще реагираме."

Други са по-песимистични. Някога най-големият доставчик в Европа, Иран страда от отрязване на своя износ за европейските купувачи чрез санкциите, започвайки миналия ноември и след това на 2 май, когато Вашингтон премахна последните възможности за Италия и Гърция.

Китай, Индия и Турция също са сред онези, които загубиха разрешенията на САЩ за ирански петрол този месец.

САЩ планират нови санкции срещу Иран

САЩ планират нови санкции срещу Иран

Скоро очаквайте още санкции. Много скоро

Представители на ЕС смятат, че Иран трябва да продава около 1,5 млн. барела на ден, за да запази икономиката си на повърхността, но продажбите могат да паднат под 1 млн. на ден, което води до трудности и потенциално икономическа криза за иранците.

Специалният търговски канал на ЕС, известен като INSTEX, бе предложен от Русия като бартерна система за ирански петрол в замяна на европейски стоки, но може да не заработи преди края на юни и неговите възможности са ограничени.

"INSTEX не е решение, защото ще обслужва само хранителни и лекарствени нужди, а не петрол. Както и да е, структурирането му все още не е завършено", коментира втори европейски дипломат. 

Лавров обвинява безотговорното отношение на САЩ за решението на Иран

Лавров обвинява безотговорното отношение на САЩ за решението на Иран

Русия ще работи с Европейския съюз за "запазване на жизнеспособността на споразумението"

Воден от германски банкер, INSTEX разчита на Иран да създаде така наречената огледална компания, която трябва да отговаря на международните изисквания за борба с измамите. Длъжностни лица и дипломати твърдят, че напредъкът е бавен.

Проектозаконите все още не са приключили, а липсата на прозрачност в иранската финансова система също е проблем.

Решението на САЩ да санкционира иранската революционна гвардия, която контролира част от иранската икономика, е друго усложнение.

"Като партньор на Иран, тези, които използват INSTEX, трябва да бъдат изключително бдителни, така че на другия край на операцията да не са организации, свързани с революционната гвардия", заяви европейският дипломат.

План Б за Европа е Китай или Индия да купуват ирански петрол.

Санкциите на САЩ срещу Иран тласнаха цената на петролa до върха от ноември 2018 г.

Санкциите на САЩ срещу Иран тласнаха цената на петролa до върха от ноември 2018 г.

Китай се оплака от Вашингтон, че нарушава интересите на азиатската държава

Китай, който увеличи вноса на ирански суров петрол през април, заяви, че се противопоставя на едностранните санкции на САЩ срещу Иран и ще защитава правата на своите компании.

Говорителят на външното министерство Генг Шуан коментира, че сделката с Иран трябва да бъде изпълнена изцяло и ефективно, въпреки че не е ясно какво ще направи Китай, за да я подкрепи.

Индия, най-големият ирански петролен клиент след Китай, за разлика от ноември, почти е намалила наполовина покупката на петрол от Иран. Досега индийските власти заявяват, че ще търсят петрол от други доставчици.

Представители на ЕС твърдят, че Делхи е изразил интерес да се присъедини към INSTEX за закупуване на ирански петрол, но дискусиите почти не са започнали и остават въпроси за това, дали това въобще е възможно.

Помпео обяснява, че САЩ не търси пряка военна намеса в Иран

Помпео обяснява, че САЩ не търси пряка военна намеса в Иран

Няма гаранции, че американски санкции, не биха нанесли вреда на народа на Иран

"Това показва безсилието на Европа, те тласкат Китай и Индия да направят това, което не могат", обяснява Санам Вакил, старши научен сътрудник в програмата за Близкия изток в Африка в Чатъм Хаус.

"Не съм сигурен, че европейците мислят много по въпроса какво да правят. Много ясно е, че няма смислени икономически възможности, които те могат да предложат на Иран", допълва тя.

Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини се срещна с китайския държавен съветник Ван Йи в края на срещата на върха между Китай и ЕС в Брюксел през април и обсъди дали Китай може да закупи ирански петрол, коментират трима представители на ЕС.

Иран премества балистични ракети в Персийския залив

Иран премества балистични ракети в Персийския залив

Пентагонът обмисля да изпрати допълнителна огнева мощ в региона, включително системи за противоракетна отбрана

Китай все още може да направи това, но рискува санкции от страна на САЩ. Пекин провежда разговори с Вашингтон по въпроса, но не е ясно докъде са стигнали, допълват официалните лица.

"Иранците казват, че европейците трябва да правят повече, но какво да кажем за китайците и руснаците? Те не са направили много. Китайците влачат краката си в няколко области заради санкции на САЩ", заявява трети европейски дипломат.

Вакил допълва, че трите европейски сили - Е3 трябва да се съсредоточат върху дипломацията на високо равнище, за да започнат преговори между останалите заинтересовани страни от сделката и Вашингтон, за да запазят споразумението.

"Ядрената сделка ще загине без усилията от страна на Е3 да я запазят жива", обяснява тя.

Самолетоносачът на САЩ за сдържане на Иран премина през Суецкия канал

Самолетоносачът на САЩ за сдържане на Иран премина през Суецкия канал

Иран отхвърли информацията за дислоцирането на самолетоносача като стара новина от психологическата война