Днес цената на петрола достигна върха от ноември 2018 г., след като вчера САЩ обявиха, че ще наложат санкции на всички държави, които купуват петрол от Иран от края на следващата седмица, информира "Ройтерс".

Вашингтон засилва натиска върху вносителите, за да ги принуди да спрат да купуват петрол от Техеран. Саудитска Арабия обяви, че ще компенсира недостига на петрол след блокирането на иранския износ.

Турция няма да приеме новите антиирански санкции на САЩ

Турция няма да приеме новите антиирански санкции на САЩ

Мерките ще засегнат осем държави

Един барел сорт "Брент" се търгуваше за 74,67 долара в 08,55 часа по Гринуич, с 0,63 цента или 0,85% по-скъпо преди пазарите да затворят в понеделник. Това е най-високото ниво от ноември, когато един барел се продаваше за 74,70 долара.

Американският лек суров петрол достигна връх от октомври 2018 г., след като се търгуваше за 66,14 долара за барел, с 0,59 цента или 0,9% по-скъпо от предишното ниво.

Преди връщането на санкциите през миналата година Иран беше четвъртият най-голям производител сред страните членки на ОПЕК с около 3 милиона барела на денонощие, но през април износът се сви до под 1 милиона барела на денонощие.

Иран заплаши да затвори Ормузкия проток

Иран заплаши да затвори Ормузкия проток

Тангсири заплаши да затвори стратегическия проток

Междувременно Пекин разкритикува решението на САЩ, информира АП.

Китай се оплака от Вашингтон, че нарушава интересите на азиатската държава и засилва нестабилността в Близкия изток и на международния енергиен пазар.

Говорител на външното министерство обяви, че САЩ действат извън юрисдикцията си с налагането на едностранни санкции. Той поясни, че нормалните отношения между Иран и другите държави са "разумни и законни", заслужават уважение и защита.