Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши през май да не удължава изключението за някои държави, което им позволява да купуват ирански петрол без заплаха от американски санкции, се казва в съобщение на Белия дом, цитирано от АП и други медии.

САЩ, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства "се съгласиха да предприемат своевременни действия, за да се гарантира, че световното търсене ще бъде посрещнато, след като целият ирански петрол бъде премахнат от пазара", поясни Белият дом.

Помпео обяснява, че САЩ не търси пряка военна намеса в Иран

Помпео обяснява, че САЩ не търси пряка военна намеса в Иран

Няма гаранции, че американски санкции, не биха нанесли вреда на народа на Иран

Решението на Вашингтон е част от усилията на администрацията на Доналд Тръмп да доведе износа на ирански петрол до нула, след като Вашингтон се оттегли от иранската ядрена сделка от 2015 г.

"Президентът Доналд Тръмп реши да не подновява Изключенията за значително намаляване (SREs), когато изтече в началото на май (2 май). Решението има за цел да доведе износа на ирански петрол до нула, да се отнеме принципният източник на приходи на режима", пише Белият дом.

Индия се надява, че САЩ ще позволи на съюзници да купуват ирански петрол

Индия се надява, че САЩ ще позволи на съюзници да купуват ирански петрол

Те трябва да се грижат за своите съюзници и стратегически партньори

Мерките ще засегнат осем държави - Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван, Италия, Гърция и Турция. САЩ спестиха санкции срещу тези държави от ноември 2018 г, когато администрацията на Тръмп възобнови санкциите срещу Ислямската република.

Днес държавният секретар на САЩ Майк Помпео обсъди решението. Той обяви, че ще бъде увеличено производството на петрол, за да се възстановят загубите от блокирането на иранския петрол на пазара.

САЩ затягат санкциите срещу Иран

САЩ затягат санкциите срещу Иран

Ново напрежение на петролния пазар

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху приветства решението на американците.

В "Туитър" той написа, че решението "е важно за засилване на натиска върху иранския терористичен режим. Стоим до САЩ в решимостта им срещу агресията на Иран и това е правилният начин да я спрем".

Цената на петрола се покачи след разпространената в неделя информация за премахването на изключенията и остана висока при търговията днес. Цената на един барел сорт "Брент" се покачи с 2,6 на сто до 73,87 долара - най-високото ниво от началото на ноември 2018 г. Американският лек суров петрол скочи с 2,4 на сто или 1,52 долара за барел до 65,52 щатски долара. По-рано достигна връх от 65,87 долара - най-високото ниво от края на октомври.

Рияд се ангажира да стабилизира петролния пазар след антииранското решение на САЩ

Рияд се ангажира да стабилизира петролния пазар след антииранското решение на САЩ

Кралството потвърждава дългогодишната си политика