Според сведения, държавният секретар Майк Помпео коментира пред група лидери от иранско-американската общност, че САЩ не търсят смяна на режима в Иран чрез пряка военна намеса, съобщава The Hill.

Помпео се среща с 15 лидери в хотел "Ренесанс Далас", според "Аксиос", цитирайки трима източници, които са били в залата, единият от които прави подробни записки. По време на срещата Помпео е попитан: "Ако вътрешната промяна на режима не се случи, какъв е краят на играта?"

В отговор, Помпео отговаря, че администрацията на Тръмп не възнамерява да се намесва военно в Иран. На въпроса дали администрацията е обмислила възможността за преврат, Помпео коментира, че няма да разкаже на присъстващите, дори и да е имало, което предизвиква смях в залата, според статията.

САЩ затягат санкциите срещу Иран

САЩ затягат санкциите срещу Иран

Ново напрежение на петролния пазар

Освен че се изключва военна намеса, Помпео не коментира плановете на администрацията по отношение на Иран. Според информацията, той обяснява, че "нашият най-добър интерес е нереволюционен набор от лидери, които да водят Иран".

Помпео също съобщава на групата, че "няма гаранции", че американски санкции, не биха нанесли вреда на народа на Иран.

"Няма такова нещо като умерени в иранския режим днес", допълва той.

Рокада в Революционната гвардия на Иран

Рокада в Революционната гвардия на Иран

Отговорът на Техеран

Помпео признава, че Джон Болтън и Руди Джулиани са говорили на митинг на "Народа на муджахедините" на Иран (МЕК), организация, която е определена за терористична от САЩ до 2012 г., но допълва, че "президентът Тръмп и аз не сме".

Напрежението между администрацията на Тръмп и Иран нараства, след като Вашингтон се оттегли от иранската ядрена сделка миналата година и възстанови санкциите срещу Техеран, включително вторични санкции срещу компании и финансови институции на страни, които правят бизнес с Ислямската република или изнасят своя петрол.

Русия: САЩ всячески търсят извинение за ескалация на отношенията с Иран

Русия: САЩ всячески търсят извинение за ескалация на отношенията с Иран

Москва разбира антииранските им настроения, но поне да има някаква факти