САЩ затягат санкциите срещу Иран. Анализатори очакват напрежение на пазара за търговия с петрол, отбелязва в. "Вашингтон петрол".

До тази ситуация ще се стигне, след като от 2 май Съединените щати престанат да предоставят освобождаване от санкции на страните, които понастоящем внасят ирански петрол.

Турция разговаря с Иран за Сирия, САЩ и санкции

Турция разговаря с Иран за Сирия, САЩ и санкции

Обяснили на Тръмп, че ембаргото срещу Иран е погрешно

Двама източници, запознати с въпроса, заявиха, че се очаква държавният секретар на САЩ Майк Помпео да обяви прекратяването на тази програма в понеделник. Същите източници посочват, че сътресението на пазара след това трябва да бъде минимално, тъй като ще бъде компенсирано чрез ангажименти от други доставчици, като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Иран напомня на европейските сили, че може да обогатява уран

Иран напомня на европейските сили, че може да обогатява уран

"Няма забрана за обогатяване на уран от страна на Иран"

По-рано Вашингтон разреши на осем страни да внасят ирански суров петрол или кондензат в продължение на 180 дни, но сега цели да отмени тази подкрепа, за да окаже допълнителен натиск върху Техеран. Американският президент Доналд Тръмп е упълномощен да вземе решение дали да разреши удължаването на дерогациите.

Миналата седмица японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо заяви, че Токио планира да преговаря със САЩ и да се опита да удължи освобождаването, като заяви, че то е от решаващо значение за стабилността на енергийните доставки на Япония.