Турският президент Реджеп Ердоган се срещна с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, който пристигна в Анкара, за да го информира за срещата си с президента на Сирия Башар Асад, съобщава "Дейли Стар", цитирайки АФП.

Турция подкрепя сирийските опозиционни бунтовници, а Иран подкрепя Асад в дългата война на Сирия, но двете страни разширяват контактите си в международни усилия за прекратяване на сраженията.

Казахстан ще бъде домакин на нов кръг от преговори за Сирия на 25-26 април в своята столица, наскоро преименуван от Астана на Нур-султан. "Имах дълъг разговор с Башар Асад. Ще дам подробности от тези обсъждания на г-н Ердоган", коментира Зариф пред репортери.

Анкара прекъсна връзките си с Дамаск през 2011 г. след началото на сирийската война, а Ердоган нарече Асад "убиец". Ердоган призна през февруари, че се осъществяват контакти на ниско ниво, а реториката му също се смекчи в последните месеци.

Ердоган предвижда нова среща с Путин, Макрон и Меркел за Сирия

Ердоган предвижда нова среща с Путин, Макрон и Меркел за Сирия

Путин също приветствал идеята

"В Сирия, от самото начало, на място, ние не сме съгласни с Иран по много въпроси. Но ние решихме да сътрудничим с Иран за политическо решение", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. 

Повтарящите се кръгове от мирните преговори на ООН за Сирия не успяха да сложат край на кръвопролитията, а Иран, Русия и Турция започнаха паралелни преговори и се съсредоточиха върху екстремисткия бастион Идлиб в Северозападна Сирия, съобщават местни сирийски медии.

Този регион, граничещ с Турция, се държи най-вече от бившия филиал на Ал Кайда в Сирия, Хаят Тахрир ал-Шам (бивш фронт от Нусра) и на теория е защитен от масирана сирийска офанзива чрез споразумение между Русия и Турция.

Септемврийският договор имаше за цел да създаде буферна зона около Идлиб, но не е напълно изпълнен, тъй като екстремистите отказаха да се оттеглят.

Рохани заплаши САЩ с усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран

Рохани заплаши САЩ с усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран

Решението на Америка е върхът на глупостта и невежеството, коментира Лариджани

Турция е и сред осем държави, на които САЩ позволи за шест месеца да търгуват с Иран, когато през ноември влезе в сила нов кръг санкции срещу иранските финансови дейности и продажбите на петрол и газ, съобщава "Ахвал".

Чавушоглу коментира, че Турция ще продължи да казва на САЩ, че ембаргото върху Иран е погрешно

"Нашите министри говориха по въпроса за ембаргото със своите колеги по открит и ясен начин. Министърът на финансите Берат Албайрак проведе среща с президента на САЩ Доналд Тръмп. По време на тези срещи колегите ни предадоха нашите опасения и мнения по тези въпроси на своите колеги от САЩ", обяснява Чавушоглу.

Сирийските кюрди обвиняват Русия, че пречи в преговорите с Асад

Сирийските кюрди обвиняват Русия, че пречи в преговорите с Асад

"Русия носи историческата отговорност"