Скоро Русия, Турция, Германия и Франция може да проведат нова среща на върха за сирийското споразумение. Това заяви пред репортери президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган малко след визитата си в Москва, където разговаря с руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

По думи на Ердоган наскоро френският президент Емануел Макрон е призовал за това.

Путин също приветства идеята за четиристранна среща, каза още Ердоган, цитиран от "Дейли Сабах".

Ердоган обсъжда с Путин евентуална военна операция в Сирия

Ердоган обсъжда с Путин евентуална военна операция в Сирия

Срещу сирийските кюрди

Турският държавен глава отбеляза, че за да се проведе среща на върха в този формат, трябва да се постигне напредък при създаването на сирийски конституционен комитет.

Припомняме, на 27 октомври руският президент Владимир Путин, турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, френският президент Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел проведоха четиристранни преговори по темата за Сирия в Истанбул.

Тричасовата среща, която за първи път се състоя в този формат, беше потвърждение, че целта и на четирите страни е политическо и дипломатическо разрешаване на конфликта в Сирия.

Тогава четиримата лидери призоваха за увеличаване на хуманитарната помощ за сирийците, както и за възстановяването на повредената инфраструктура.

Среща на върха Ердоган-Путин-Макрон-Меркел в Истанбул

Среща на върха Ердоган-Путин-Макрон-Меркел в Истанбул

За първи път лидерите на четирите държави се събират в такъв формат