Днес в турския град Истанбул ще се проведе среща на върха за Сирия с участието на президентите на Русия, Турция, Франция и канцлера на Германия, съобщава ТАСС.

Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Еманюел Макрон и Ангела Меркел ще обсъдят начини за окончателно прекратяване на конфликта в Сирия.

Ердоган и Меркел договориха четиристранна среща с Макрон и Путин за Сирия

Ердоган и Меркел договориха четиристранна среща с Макрон и Путин за Сирия

Възнамеряваме да проведем срещата през месец октомври

За първи път лидерите на четирите държави се събират в такъв формат. Той не е алтернатива на други консултации за Сирия, а ще позволи сближаване на позициите за намиране на решение на общия проблем - възстановяване на мира и стабилността в арабската държава.

Специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура, който ще напусне поста в края на ноември, също ще присъства на разговорите. Той ще запознае участниците с последното развитие.

По-рано Мистура заяви, че иска да напомни на лидерите, че след локализирането на проблема в Идлиб, необходим е международен консенсус в подкрепа на действията на ООН за сформиране на комисия с цел изготвяне на нова конституция на Сирия.

Макрон телефонира на Путин преди срещата в Истанбул

Макрон телефонира на Путин преди срещата в Истанбул

Разговорът е по инициатива на френската страна

Турският президент е първият от лидерите, който предложи среща на върха в такъв формат. В средата на септември съветниците на лидерите по международни въпроси се срещнаха да обсъдят съществената част от разговорите.

Преговорите между Путин, Меркел, Ердоган и Макрон се очаква да започнат около 14,00 часа българско време. След срещата лидерите се очаква да дадат пресконференция.

Кремъл обяви, че лидерите ще обсъдят и други международни проблеми. Очаква се да проведат двустранни срещи в допълнение към четиристранния форум.