Правителството на САЩ се съгласява да остави осем страни, включително близки съюзници като Южна Корея и Япония, както и Индия, да продължат да купуват ирански петрол, след като повторно наложи санкции на Техеран от следващата седмица, съобщава "Блумбърг", цитиран от "Ройтерс".

Най-големите клиенти на ирански петрол, всички в Азия, търсят освобождаване от санкции, за да могат да продължат да купуват.

Санкциите на САЩ ще имат тежки последици за света, уверява Техеран

Санкциите на САЩ ще имат тежки последици за света, уверява Техеран

Американците няма да постигнат целите си срещу Иран

Близките американски съюзници Южна Корея и Япония са получили откази заедно с Индия, която разчита в голяма степен на доставки от Иран, но в понеделник официално оповестяват списък на всички страни, които получават разрешение, обяснява "Блумбърг".

Китайски представител коментира пред "Ройтерс", че разговорите с правителството на САЩ продължават и че в следващите няколко дни се очакваше резултат. "Смятаме, че Тръмп ще се съгласи Китай да внася някои обеми, подобно на това, което получават Индия и Южна Корея", коментира анализаторът Клейтън Алън.

Техеран: Решението на САЩ за 8-те страни показва, че не могат без ирански петрол

Техеран: Решението на САЩ за 8-те страни показва, че не могат без ирански петрол

Иран не знае, кое решение е постоянно и кое е само временно

Южнокорейското външно министерство отказа да коментира, както и японските официални представители. Друга страна, която търси освобождаване от санкции, е Турция, която взема значителни количества по тръбопровод от съседен Иран.

Турското министерство на енергетиката заяви в петък, че е чувало слухове за освобождаване, но добавя, че не е получило писмено уведомление за каквото и да било освобождаване от купуването на ирански петрол, след като Съединените щати повторно санкционират Техеран на 5 ноември.

Иран обвини Мосад в „програма за убиване” на ядрената сделка

Иран обвини Мосад в „програма за убиване” на ядрената сделка

Невероятна поредица от съвпадения. Или просто хронология на програма на Мосад за убиване на JCPOA

Въпреки че се очакваше някои отклонения, цените на петрола паднаха, а фючърсите на Брент спаднаха с 10 цента до 72,79 долара за барел. Анализаторите обаче коментира, че освобождаването на иранските петролни санкции вероятно ще бъде само временно.

"Голдман Сакс" коментира, че очаква износът на суров петрол от Иран да падне до 1,15 млн. барела на ден до края на годината от около 2,5 млн. барела в средата на 2018 г.

Русия, Иран и Индия създават алтернатива на Суецкия канал

Русия, Иран и Индия създават алтернатива на Суецкия канал

30-40% по-бързо и евтино в сравнение със Суецкия канал