Русия, Иран и Индия възнамеряват да създадат алтернатива на Суецкия канал, съобщава ТАСС, позовавайки се на прессъобщение на индийското министерство на търговията и промишлеността.

Трите държави планират да изградят логистика в азиатския регион и да открият нов международен търговски коридор, който може да бъде алтернатива на Суецкия канал, поясняват от ведомството.

Отбелязва се, че на 23 ноември ще се проведе среща между представители на Русия, Иран и Индия, на която ще обсъдят пускането на международния транспортен коридор "Север - Юг". Този коридор е с дължина 7 200 километра, който ще свързва Индийския океан с Русия и Европа. През 2014 и 2017 г. участниците в проекта проведоха изпитания по този маршрут.

Товарите от Индия ще се отправят към разположеното на брега на Персийския залив иранско пристанище в град Бандар Абас, оттам ще бъдат транспортирани до иранското пристанище на Каспийско море Бандар Анзали, а след това до Астрахан и по железницата до Европа.

Очаква се транспортирането на товарите по този маршрут да става 30-40% по-бързо и евтино в сравнение със Суецкия канал. Средно времето за доставка на товари от Мумбай до Москва трябва да се съкрати с около 20 дни.

Проектът се реализира в съответствие с китайската инициатива "Един пояс - един път". По новия маршрут ще могат да се транспортират от 20 до 30 милиона товари ежегодно.