Във връзка със споразумение, постигнато миналата есен, Турция и Русия започват да патрулират в и около северозападния сирийски град Идлиб, коментира турския министър на отбраната, цитиран от "Анадолу".

"Днес Русия ще патрулира в граничния район извън Идлиб, докато патрулите на турските въоръжени сили ще патрулират в демилитаризираната зона", обяснява Хулуси Акар.

"Споразумението създава демилитаризирана зона в Идлиб и други райони, но сирийският режим многократно нарушава примирието в Идлиб", допълва Акар.

Путин към Ердоган и Рохани: Трябва да смажем екстремистите в Идлиб

Путин към Ердоган и Рохани: Трябва да смажем екстремистите в Идлиб

Не трябва да допускаме присъствието на терористични групи в Идлиб

"Поддържането на примирието в Идлиб е важна стъпка за осигуряване на стабилност в Сирия". Акар също така подчерта, че Турция купува от Русия системи за противоракетна отбрана С-400, "не избор, а необходимост".

От октомври тази година системите С-400 ще бъдат инсталирани в Турция, а турските ВВС изучават къде да разположат ракетите.

След многократни усилия за закупуване на противоракетна отбрана от САЩ, през 2017 г. Анкара реши да закупи руските системи С-400.

Разполагането на руските С-400 в Турция започва през октомври

Разполагането на руските С-400 в Турция започва през октомври

Това обяви турският военен министър

Този ход е критикуван от Пентагона, който предупреди, че закупуването на С-400 ще наруши отношенията Турция-САЩ и ролята на Турция в НАТО

Акар коментира и че турската политика към съседните страни, особено Ирак и Сирия, се основава на техния териториален и политически суверенитет.

Той призова Турция да поддържа контакти с сирийския режим, но посочва, че Анкара провежда разговори с Москва, а понякога и с Техеран, за ситуацията в Сирия.

Ердоган поиска помощ от Путин след изтеглянето на САЩ от Сирия

Ердоган поиска помощ от Путин след изтеглянето на САЩ от Сирия

Ердоган, Путин и иранският президент Хасан Рохани обсъждат Сирия

Турция никога не е имала проблеми с кюрдското население или други етнически групи в Сирия, тъй като армията й провежда операции само срещу терористи, обяснява той.

"Сирия е в жестока гражданска война от началото на 2011 г., когато режимът на Башар Асад се потуши про-демократичните протести с неочаквана свирепост", пише "Анадолу".

Оттогава стотици хиляди са убити и повече от 10 милиона души са изселени, според ООН, допълва турската агенция.

САЩ може да преговаря с Русия за сигурността на кюрдите в Сирия

САЩ може да преговаря с Русия за сигурността на кюрдите в Сирия

Русия иска САЩ да прехвърли контрола на териториите на сирийското правителство