Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън обясни за възможност за преговори с Русия по въпроса за гарантиране на сигурността на кюрдските сили в Сирия в интервю за журналиста Хю Хюит, цитиран от ТАСС.

"Трябва да се уверим, че те кюрдите няма да страдат. Това преговаряме с Турция. Ще разговаряме с Русия за това, ако е необходимо", коментира Болтън.

Преговорите между американските военни и турските им колеги за кюрдите и Сирия ще продължат следващата седмица, с надеждата да се постигнат резултати, които двете страни приемат.

Болтън заяви и че президентът Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео са разбрали, че Турция е поела ангажимент "да не навреди на кюрдите, които се сражаваха на наша страна срещу ДАЕШ".

"Това, което все още преследваме в тези военни разговори, са уверения, протоколи и процедури, така че всеки да се чувства комфортно с това, как ще се случи. Надяваме се тези разисквания, които ще продължат следващата седмица, да дадат резултати, които са приемливи и за двете страни", обясни той.

САЩ продължават борбата срещу тероризма в Сирия, докато се изтеглят, обяви Помпео

САЩ продължават борбата срещу тероризма в Сирия, докато се изтеглят, обяви Помпео

Пълното изтегляне на американските войски от Сирия ще се случи въпреки критиките

Русия заяви, че е важно сирийските кюрди и сирийското правителство да започнат да разговарят помежду си в светлината на плановете на САЩ да изтеглят силите си от Сирия, съобщава "Ройтерс".

Мария Захарова коментира, че територия, която преди това е контролирана от Съединените щати, трябва да бъде прехвърлена на сирийското правителство.

"В това отношение установяването на диалог между кюрдите и Дамаск придобива особено значение. В края на краищата, кюрдите са неразделна част от сирийското общество", добави Захарова.

САЩ започват да изтеглят военна техника от Сирия

САЩ започват да изтеглят военна техника от Сирия

Не уточнява за какъв вид техника става въпрос, както и къде и как са доставени

Москва остава с впечатлението, че САЩ искат да останат в Сирия, въпреки че президентът Доналд Тръмп неочаквано обяви оттеглянето на САЩ.

Захарова също така заяви, че Русия остава ангажирана със споразуменията, които са постигнати с Турция, за стабилизиране на зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб, но заяви, че Москва е обезпокоена от увеличаването на броя на нарушенията на прекратяването на огъня.

Офанзивата на Турция срещу кюрдите в Сирия не зависи от изтеглянето на САЩ

Офанзивата на Турция срещу кюрдите в Сирия не зависи от изтеглянето на САЩ

"Отдавна искахме САЩ да прекратят подкрепата за сирийските кюрди"