В шокиращо обръщане на политиката, американските военни се подготвят да изтеглят силите си от Североизточна Сирия, като се предполага, че там има разположени около 2000 американски военнослужещи, съобщава американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Изданието цитира източници, запознати с въпроса, добавяйки, че този ход "хвърля американската стратегия в Близкия изток в бъркотия".

Нападнаха Тръмп: Изтеглянето на САЩ от Сирия е победа за ДАЕШ, Иран и Русия

Нападнаха Тръмп: Изтеглянето на САЩ от Сирия е победа за ДАЕШ, Иран и Русия

Линдзи Греъм и Марко Рубио

Американски официални лица също са заявили пред "Ройтерс", че САЩ обмислят пълно изтегляне на американските сили от Сирия, след като приближава краят на тяхната кампания за обратно отвоюване на цялата територия, която някога беше под контрола на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Ердоган: Всеки момент може да започнем нова военна операция в Сирия

Ердоган: Всеки момент може да започнем нова военна операция в Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп положително е отговорил на плановете на Турция за операция

Решението, ако бъде потвърдено, би преобърнало предположенията за дългосрочно военно присъствие на САЩ в Сирия, което американският военен министър Джеймс Матис и други висши американски представители защитаваха, за да помогне да се гарантира, че ДАЕШ няма да се появят отново.

Малко по-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в профила си в "Туитър", че "ние победихме ДАЕШ в Сирия, моята единствена причина да бъдем там по времето на президентството на Тръмп", след което стана ясно, че е наредил пълно изтегляне на американските военнослужещи от Сирия, като това вече е започнало, съобщи говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

Според Белия дом обаче този ход не означавал край на кампанията или спиране на работата на международната коалиция в разкъсаната от война страна. 

Беше уточнено също така, че целият персонал на Държавния департамент се евакуира в рамките на 24 часа. 

От външното министерство на Русия изтъкнаха, че присъствието на американските сили в Сирия става опасно препятствие за намиране на мирно споразумение и обвиниха Вашингтон за незаконно пребиваване на силите му там.

"От фактор в борбата срещу тероризма, незаконното американско присъствие в Сирия се превръща в опасно препятствие по пътя към уреждане", коментира говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова по време на пресконференция.

Ердоган с ултиматум към САЩ за кюрдите в Сирия

Ердоган с ултиматум към САЩ за кюрдите в Сирия

Ако не ги изгонят, Турция щяла да нахлуе в Сирия

САЩ поеха ангажимент през септември да задържат войските си в Сирия неограничено, за да подкрепят кюрдските сили в североизточната част на страната в опит да предотвратят влиянието на Иран в района.

Турция се оплака от бавното изпълнение на споразумение с Вашингтон за изтегляне на кюрдските бойци "Отряди за защита на народа" от град Манбидж, който се намира в предимно арабска територия западно от река Ефрат.

"Манбидж e място, където живеят араби, но те предадоха района на терористичната организация ("Отряди за защита на народа")", коментира преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред членовете на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул, допълвайки: "Сега настояваме, че трябва да ги разчистите, да ги изгоните, или ние ще влезем в Манбидж. Говоря много ясно."