Влиятелният сенатор от Републиканската партия Линдзи Греъм, който е чест защитник на президента на САЩ Доналд Тръмп, остро разкритикува решението му да изтегли американските военнослужещи от Сирия, съобщава "Ройтерс".

"Американско изтегляне в момента ще бъде голяма победа за ДАЕШ ("Ислямска държава"), Иран, сирийския президент Башар ал Асад и Русия. Опасявам се, че това ще доведе до опустошителни последствия за нашата страна, региона и целия свят", подчерта Греъм.

Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Това "хвърля американската стратегия в Близкия изток в бъркотия"

Той допълни, че "това ще направи още по-трудно набирането на бъдещи партньори, готови да се противопоставят на радикалния ислям. Това също така ще бъде видяно от Иран и други лоши актьори като знак за американската слабост в усилията за сдържане на иранската експанзия".

От своя страна сенаторът републиканец Марко Рубио изтъкна, че пълно и бързо изтегляне на американските войски от Сирия би било "тежка грешка", която би имала последици и извън борбата срещу ДАЕШ.

Администрацията на Тръмп обяви пълно оттегляне на американските сили от Сирия, след като той коментира по-рано в "Туитър", че САЩ са победили ДАЕШ в Сирия и са отвоювали обратно цялата територия, която някога беше под контрола на терористичната групировка.