Турски сили ще влязат в сирийския град Манбидж, ако САЩ не прогонят "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, а също така те щели да ударят контролирани от кюрдите райони на изток от Манбидж. Това предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

По-рано тази седмица Ердоган обяви, че Турция ще предприеме нова операция в рамките на дни срещу подкрепяните от САЩ "Отряди за народна защита", които контролират обширни територии от северния пограничен регион в Сирия, като това би била трета военна кампания на Турция в Сирия през последните две години.

Турция погва кюрдите в Сирия до няколко дни

Турция погва кюрдите в Сирия до няколко дни

Това обяви турският президент Реджеп Ердоган

Анкара и Вашингтон отдавна са в конфликт в Сирия, където САЩ подкрепиха силите на сирийските кюрди в борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). Турция твърди, че "Отрядите за защита на народа" са терористична организация и продължение на незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК), която действа на територията на Турция.

Турция се оплака от бавното изпълнение на споразумението с Вашингтон за изтегляне на сирийските кюрдски бойци от Манбидж, който се намира в предимно арабска територия западно от река Ефрат.

"Манбидж е място, където живеят араби, но те предадоха района на терористичната организация", коментира Ердоган пред членове на Организацията за ислямско сътрудничество в реч в Истанбул, допълвайки: "Сега казваме, че трябва да ги прочистите, да ги премахнете, или иначе ще влезем в Манбидж. Говоря съвсем ясно."

Пентагонът предупреди Турция да не атакува кюрдите в Сирия

Пентагонът предупреди Турция да не атакува кюрдите в Сирия

Едностранни действия са неприемливи, предупредиха САЩ

Ердоган заявил, че Турция също така била решена да донесе "мир и сигурност" в районите на изток от Ефрат, където "Отрядите за народна защита" контролират област, простираща се на повече от 400 километра по границата в посока Ирак.

Той сравнил обещаната военна кампания с нахлуването в северната част на Сирия през 2016 г. и с това по-рано тази година от турските сили и техните съюзници сирийските бунтовници, които все още контролират територия там, превзета от "Отрядите за народна защита" и от ДАЕШ.

По-късно Ердоган е разговарял по телефона с американския си колега Доналд Тръмп за Сирия, като е изразил опасенията си във връзка с действията и присъствието на "Отрядите за народна защита" в района на Манбидж. Уточнява се само, че двамата са се съгласили относно необходимостта от по-ефективно сътрудничество по отношение на Сирия.