Пентагонът се обяви против обявената вчера турска операция срещу кюрдите в Сирия. 

Подобни едностранни действия са неприемливи, Анкара би трябвало да се консултира с нас, преди да действа, предупредиха от САЩ.

Това е заявил говорителят на министерството на отбраната командир Шон Робъртсън, цитиран от РИА "Новости".

Той припомни, че като съюзници в НАТО двете страни имат общи задължения и интереси в Сирия.

Заради това координираните действия са толкова важни, подчерта говорителят.

Робъртсън призова Анкара да обърне внимание на общия противник в Сирия - "Ислямска държава", срещу която все още се води война.

Турция ще започне операция срещу кюрдските бойци в Североизточна Сирия през следващите няколко дни. Това обяви вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Турция погва кюрдите в Сирия до няколко дни

Турция погва кюрдите в Сирия до няколко дни

Това обяви турският президент Реджеп Ердоган

Това може да усложни още повече отношенията със САЩ.

"Ще започнем операцията за прочистване на източната страна на река Ефрат от терористи сепаратисти в рамките на няколко дни. Нашата цел никога не са американски войници", изтъкна Ердоган по време на реч в Истанбул.

Той също така заяви, че е ясно, че целта на американските наблюдателни пунктове в Сирия не е да предпазва страната от "терористи", а да защитава кюрдските бойци от Турция.

Анкара и Вашингтон отдавна са в обтегнати отношения заради политиката в Сирия, след като САЩ подкрепиха Сирийските демократични сили (СДС), чийто водещ елемент са сирийските кюрди и техните "Отряди за защита на народа". Турция разглежда отрядите като терористична организация.

СДС в момента водят офанзива за прогонването на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") от последния ѝ анклав в Сирия в източната част на страната. СДС бяха принудени да прекратят операциите през октомври, след като при обстрел от турската армия бяха убити четирима нейни бойци. Настъплението беше възобновено миналия месец след "интензивни контакти" с ръководената от САЩ международна коалиция, която се сражава с ДАЕШ.