Турция ще започне операция срещу кюрдските бойци в Североизточна Сирия през следващите няколко дни. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като това може да усложни още повече отношенията със САЩ, отбелязва "Ройтерс".

"Ще започнем операцията за прочистване на източната страна на река Ефрат от терористи сепаратисти в рамките на няколко дни. Нашата цел никога не са американски войници", изтъкна Ердоган по време на реч в Истанбул.

Той също така заяви, че е ясно, че целта на американските наблюдателни пунктове в Сирия не е да предпазва страната от "терористи", а да защитава кюрдските бойци от Турция.

Русия предупреди срещу появата на "квази-държави" в Сирия

Русия предупреди срещу появата на "квази-държави" в Сирия

Можели да навредят на териториалната цялост на Сирия

Анкара и Вашингтон отдавна са в обтегнати отношения заради политиката в Сирия, след като САЩ подкрепиха Сирийските демократични сили (СДС), чийто водещ елемент са сирийските кюрди и техните "Отряди за защита на народа". Турция разглежда отрядите като терористична организация.

СДС в момента водят офанзива за прогонването на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") от последния ѝ анклав в Сирия в източната част на страната. СДС бяха принудени да прекратят операциите през октомври, след като при обстрел от турската армия бяха убити четирима нейни бойци. Настъплението беше възобновено миналия месец след "интензивни контакти" с ръководената от САЩ международна коалиция, която се сражава с ДАЕШ.

САЩ не желаят смяна на режима в Сирия

САЩ не желаят смяна на режима в Сирия

Сирийският народ трябва да реши кой ще ги води