Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че планираната военна операция на Турция срещу кюрдските бойци в Сирия не зависи от обявеното изтегляне на американските военнослужещи от Сирия, съобщават турските медии.

Ако САЩ не изтеглят войските си навреме, изтъкна Чавушоглу, Анкара ще предприеме военна офанзива срещу "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди източно от река Ефрат, обявена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в средата на декември и отложена дни по-късно. Турция разглежда "Отрядите за народна защита" като терористична групировка. 

Турция иска да контролира изтеглянето на САЩ от Сирия с Русия и Иран

Турция иска да контролира изтеглянето на САЩ от Сирия с Русия и Иран

Ердоган обвини администрацията на Тръмп, че замъглява разбирателството между двете страни

"Ако (изтеглянето) бъде отложено с нелепи оправдания като това, че турците избиват кюрдите, което не съответства на реалността, ние ще изпълним това решение", предупреди Чавушоглу. 

Турция и САЩ са в обтегнати отношения във връзка с бъдещето на сирийските кюрдски сили, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп направи изненадващо обявление миналия месец, че ще изтегли 2000 американски военнослужещи от Сирия. 

Сирийските кюрди подготвени за битка срещу Турция

Сирийските кюрди подготвени за битка срещу Турция

Турция планира да нахлуе в Североизточна Сирия

"Отдавна искахме САЩ да прекратят подкрепата за "Отрядите за народна защита", посочи турският първи дипломат, добавяйки, че е подписана пътна карта с Вашингтон, целяща разрешаването на проблема.

Министърът се възползва от възможността да обяви, че турският президент планира да проведе двустранна среща с руския си колега Владимир Путин, както и тристранна среща на върха във формат Астана. Той не е споменал точните дни, но отбелязал, че Москва ще предложи график.

Турция иска базите на САЩ в Сирия, ако не - да се унищожат

Турция иска базите на САЩ в Сирия, ако не - да се унищожат

Очаква "САЩ да вземат всички оръжия, които са доставили на терористите от YPG"