Турският външен министър Мевлют Чавушоглу подкрепя провеждането на съвместен контрол с Русия и Иран за изтеглянето на американски войски от Сирия, съобщава ТАСС.

Анкара счита за необходимо да се предотврати появата на терористи на освободените територии.

"Съединените щати са изправени пред някои трудности в процеса на изтегляне на войски от Сирия. Ние искаме да координираме този процес заедно с Русия и Иран, с които сме установили работни отношения в рамките на процеса в Астана. Това е необходимо, така че терористичните организации да не заемат свободното място след САЩ", обяснява той.

Турция иска базите на САЩ в Сирия, ако не - да се унищожат

Турция иска базите на САЩ в Сирия, ако не - да се унищожат

Очаква "САЩ да вземат всички оръжия, които са доставили на терористите от YPG"

Турският президент Реджеп Ердоган обвини съветника по национална сигурност на Вашингтон за това, че настоява страната му да не атакува кюрдски бойци в Сирия, обвинявайки го в усложняване на плана на президента Доналд Тръмп за изтегляне на американските войски, съобщава "Ройтерс".

Ердоган обясни, че Джон Болтън "е направил сериозна грешка", поставяйки условия за военната роля на Турция след изтеглянето на САЩ.

 

"Ако те са терористи, ние ще направим необходимото, независимо откъде идват. Болтън е направил сериозна грешка и всеки, който мисли като него, също е допуснал грешка. За нас не е възможно да правим компромиси по този въпрос", коментира Ердоган.

Турският президент обвини членовете на администрацията на Тръмп, че се опитват да замъглят ясното разбирателсто между двете страни за оттеглянето.

Малко след срещите на Болтън с турските представители Реджеп Ердоган обяви, че Анкара се подготвя за нова военна офанзива срещу терористичните организации в арабската държава.

Сирийските кюрди подготвени за битка срещу Турция

Сирийските кюрди подготвени за битка срещу Турция

Турция планира да нахлуе в Североизточна Сирия