Усилията за изграждане на политическа сделка между кюрдските власти в северната Сирия и сирийското правителство са в застой, а виновен е съюзникът на президента Башар Асад, Русия, заявяват сирийски кюрди, съобщава "Ройтерс".

Водените от кюрдските власти органи съживиха усилията за договаряне на споразумение с Дамаск по-рано тази година след решението на САЩ да изтегли силите си, надявайки се, че Москва ще посредничи за споразумение, което ще запази тяхната автономия.

Оттогава обаче картината е променена значително, след като Вашингтон реши да задържи някои войски в Сирия, а сирийското правителство да насочват нови заплахи от военни действия към кюрдските сили, ако те не се подчинят на неговото управление.

Ердоган обсъжда с Путин евентуална военна операция в Сирия

Ердоган обсъжда с Путин евентуална военна операция в Сирия

Срещу сирийските кюрди

Бадран Джия Кюрд, сирийски кюрдски служител, участващ в политическите разговори заявява, че преговорите не са стигнали до никъде.

"Руснаците замразиха инициативата, която Русия трябваше да извърши, и не започна преговори с Дамаск", обяснява той.

"Русия все още твърди, че работи по тази инициатива, но без успех", допълва той пред "Ройтерс".

Сирийските кюрди обвиняват Асад в политика на "потисничество и насилие"

Сирийските кюрди обвиняват Асад в политика на "потисничество и насилие"

Заплита се нов възел в Сирия

За разлика от бунтовническите групи, които се борят с Асад в голяма част от Сирия, основните сирийски кюрдски групи не са враждебни към него и казват, че тяхната цел е да запазят автономия в държавата.

Но Дамаск се противопоставя на автономия, която искат.

Сирийският министър на отбраната обяви миналия месец, че държавата ще си върне кюрдския регион със сила, ако нейните лидери не се подчинят на завръщането на държавната власт.

Подкрепяните от САЩ сирийски кюрди обявиха падането на "халифата" на ДАЕШ

Подкрепяните от САЩ сирийски кюрди обявиха падането на "халифата" на ДАЕШ

"Ислямска държава" вече е напълно разгромена в Сирия

Присъствието на американски сили предоставят на кюрдския регион фактически чадър за сигурност, който го защитава от Асад и съседна Турция, която разглежда основните сирийски кюрдски групи като заплаха за сигурността.

Джия Кюрд коментира, че Русия е поставила на преден план собствените си интереси с Турция, вместо да настоява за споразумение с Дамаск.

Русия "не изигра своята роля, след като се срещна много пъти с турската страна и това е причина за блокирането на пътя на диалога с Дамаск, Русия носи историческата отговорност", допълва той.

Г-7: Ситуацията в Сирия може да се влоши

Г-7: Ситуацията в Сирия може да се влоши

Дипломация е нужна за Близкия изток