Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) обявиха, че 5-годишният "халифат" на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е приключил, след като терористите са били окончателно победени в Сирия, съобщават световните информационни агенции.

Бойците на СДС са издигнали знамената на победата в Багуз, последната крепост на джихадистката групировка.

В пика си ДАЕШ контролираха 88 000 кв. км територия, простираща се в Сирия и Ирак.

Тръмп обяви: "Ислямска държава" е 100% разгромена в Сирия

Тръмп обяви: "Ислямска държава" е 100% разгромена в Сирия

Сирийските кюрди обаче се въздържат да обявяват окончателна победа

Но въпреки загубата на всички територии, групировката все още се разглежда като голяма глобална заплаха за сигурността.

ДАЕШ запазва присъствие в региона и има филиали в няколко други страни като Нигерия, Йемен, Афганистан и Филипините.

Оглавяваните от сирийските кюрди СДС започнаха последната си офанзива срещу ДАЕШ в началото на март, като остатъците от терористичната групировка се укрепиха в село Багуз в източната част на Сирия, близо до границата с Ирак.

СДС бяха принудени да забавят офанзивата си, след като стана ясно, че там има и голям брой цивилни, подслоняващи се в сгради, палатки и тунели.

Президентът на Чехия смята Турция за съюзник на "Ислямска държава"

Президентът на Чехия смята Турция за съюзник на "Ислямска държава"

Ердоган водел политика на ислямизация на страната си

Хиляди жени и деца, чужденци сред тях, избягаха от сраженията и сериозния недоимък, за да се доберат до лагерите за разселени хора, ръководени от СДС.

Много терористи от ДАЕШ също избягаха от Багуз, но онези, които останаха, оказаха ожесточена съпротива, използвайки атентатори-самоубийци и коли бомби.

"Сирийските демократични сили обявяват пълно ликвидиране на така наречения халифат и 100 процента териториално поражение за ДАЕШ", написа в "Туитър" Мустафа Бали, който е шеф на пресцентъра на СДС.

"В този уникален ден почитаме хилядите мъченици, чиито усилия направиха победата възможна", изтъкна Бали.

Френска компания е помагала на Ислямска държава да прави ракети

Френска компания е помагала на Ислямска държава да прави ракети

Разследване на властите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви разгром на ДАЕШ още в края на миналата година, обявявайки в тази връзка планове за изтегляне на американските войски от Сирия, ход, който разтревожи съюзниците на САЩ и предизвика оставката на висши правителствени лица. Белият дом след това заяви, че част от американските сили ще останат в региона.

ДАЕШ се "пръкна" от "Ал Кайда" в Ирак след инвазията на САЩ в Ирак през 2003 г. Тя се присъедини към бунта срещу сирийския президент Башар Асад през 2011 г. Към 2014 г. тя овладя обширни територии в Сирия и Ирак и обяви "халифат".

В пика си ДАЕШ управляваше почти 8 млн. души и печелеше милиарди долари от петрол, изнудвания, грабежи и отвличания, използвайки територията си като платформа за предприемане на атаки в чужбина.

“Ислямска държава” се прегрупира в Ирак, предупреждава Пентагонът

“Ислямска държава” се прегрупира в Ирак, предупреждава Пентагонът

Оценката е изготвена след решението на САЩ да изтеглят войските от Сирия

Падането на Багуз е важен момент в кампанията срещу ДАЕШ. Правителството на Ирак обяви победа срещу терористите през 2017 г.

Ала терористичната групировка далеч не е победена напълно. Американските власти смятат, че ДАЕШ може да има 15 000 до 20 000 въоръжени привърженици, които са активни региона, много от тях в спящи клетки, и че ще се завърне към своите бунтовнически корени, докато се опитва да се възстанови.

Дори докато нейното поражение в Багуз беше въпрос на дни, ДАЕШ разпространиха дързък аудиозапис, предполага се от техния говорител Абу Хасан ал Мухаджир, в който той се зарича, че халифатът все още не е мъртъв.