ДАЕШ ("Ислямска държава") се прегрупира по-бързо в Ирак в сравнение със Сирия. Това става ясно от нов доклад на Пентагона, който подчертава постоянно променящата се заплаха в сферата на сигурността в Близкия изток, информира NBC.

Оценката е изготвена след решението на САЩ да изтеглят войските от Сирия.

Докладът на военното министерство на САЩ потвърждава историята на американската медия от миналата седмица. Ведомството предупреждава, че ДАЕШ може да възвърне територията си от 6 до 12 месеца при отсъствието на военно присъствие.

„Ислямска държава” удари американски конвой в Сирия

„Ислямска държава” удари американски конвой в Сирия

Атентатор самоубиец на групировката атакува съвместен конвой на САЩ с кюрди

Подчертава се, че ако не бъдат преодолени социално-икономическите и политическите проблеми от националните и местните власти в Ирак и Сирия, както и разногласията между различните мюсюлмански групи, много е вероятно ДАЕШ да се възползва от възможността и условията за повторна поява и установяване на териториален контрол.

Допълва се, че ДАЕШ възстановява възможностите си по-бързо в Ирак в сравнение със Сирия, но при отсъствие на сили за борба с тероризма, "Ислямска държава" вероятно ще възстанови позициите си в Сирия от 6 до 12 месеца.

Докладът покрива тримесечен период - от 1 октомври до 31 декември 2018 г.

На 19 декември 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че изтегля американските сили от Сирия.

Завърна се българин, воювал срещу "Ислямска държава" в Сирия

Завърна се българин, воювал срещу "Ислямска държава" в Сирия

Димитър Петков попада в затвора заради нелегално преминаване на границата с Ирак

Пентагонът предупреждава още, че терористичната групировка привлича по 50 нови чуждестранни бойци всеки месец и продължава да събира средства в Сирия чрез контрабанда на петрол, данъци, изнудване и отвличания в райони, които не контролира.