Президентът на Иран Хасан Рохани заплаши САЩ с усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран, след като Доналд Тръмп определи иранската революционна гвардия (IRGC) за терористична организация, съобщава "Аруц Шева".

Обещавайки, че Иран ще се противопостави на "американския натиск", Рохани коментира, "Революционната гвардия е пожертвала живота си, за да защити иранския народ."

"САЩ използват терор срещу народите в нашия регион и Иран продължава да разработва оръжия, които САЩ не могат дори да си представят." Обръщайки се към САЩ, Рохани обяснява: "Казвам ви, ако ни окажете натиск, ще произвеждаме масово центрофуги IR8."

Той обясни, че гвардията "е изкоренила тероризма в Иран", добавяйки, че американското обявление ще "обедини" иранците.

Тръмп обяви Революционната гвардия на Иран за терористична групировка

Тръмп обяви Революционната гвардия на Иран за терористична групировка

Решението е безпрецедентно в историята

"Тази грешка ще обедини иранците и гвардейците ще станат все по-популярни в Иран и в региона ... Америка използва терористи като инструмент в региона, докато гвардейците са воювали срещу тях от Ирак до Сирия", съобщава "Ройтерс", цитирайки Рохани.

Командирите на иранската революционна гвардия многократно са казвали, че американските бази в Близкия изток и американските самолетоносачи в Персийския залив са в обхвата на ирански ракети.

Военният съперник на Иран, Саудитска Арабия приветства решението на САЩ. Сунитското мюсюлманско кралство и шиитски Иран воюват в продължение на години, подкрепяйки противоположните страни в конфликтите в Сирия и Йемен, а Рияд обвинява Техеран, че се намесва във вътрешните работи на страните от Близкия изток.

"Решението на САЩ превежда многократните искания на кралството към международната общност за необходимостта от борба с тероризма, подкрепян от Иран", обяснява Саудитска държавна информационна агенция СПА, цитирайки източник на външно министерство на Саудитска Арабия.

"Решението на Америка да обяви гвардейците за терористична група е върхът на глупостта и невежеството на американското ръководство", коментира председателят на иранския парламента Ари Лариджани, цитиран от "Фарс".

Иран определи военните на САЩ за терористична организация

Иран определи военните на САЩ за терористична организация

Реципрочна мярка на действията на САЩ

"Вие искате да използвате терористични групи като инструмент срещу народите в региона ... вие сте лидер на световния тероризъм. Кой пропагандира и насърчава тероризма в днешния свят. Кой иска да използва ДАЕШ (Ислямска държава) като инструмент", пита Рохани, обвинявайки САЩ, че укриват лидери на джихадистката организация, съобщава "Ал Араби".

"Дори и сега Америка крие главатарите на ДАЕШ, дори и сега те не са готови да кажат на регионалните правителства, където се крият ръководителите на ДАЕШ".

В подкрепа на обвиненията си Рохани цитира свалянето на Иран Air Flight 655 през юли 1988 г. от ракети, изстреляни от американския кораб USS Vincennes."Направихте всичко възможно. Кой свали нашия граждански самолет във водите на Персийския залив, обяснява той, добавяйки, че целта САЩ е била да заплашва Иран.

"Искахте да кажете на иранския народ, че нямаме никакви червени линии, искахте да ни обвините, че и ние убиваме деца, искахте да кажете, че убиваме и жени", допълва Рохани, стигайки до заключението, че САЩ пропагандират "тероризъм в целия свят."

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Бази и самолетоносачи на САЩ от Афганистан до ОАЕ са в обсега на иранските ракети

Ако САЩ предприемат някакъв ход, можем да ги ударим, коментира Хаджизаде

В края на ноември, Иран предупреди, че базите на САЩ в Афганистан, ОАЕ и Катар и американските самолетоносачи в Персийския залив са в обхвата на ирански ракети.

Иран, който твърди, че ракетната програма е чисто отбранителна, заплаши да наруши петролните доставки през пролива Ормуз в Персийския залива, ако САЩ се опитат да попречат на иранския износ на петрол.

В началото на декември, иранският флот пусна стелт разрушител собствено производство в Персийския залив, тъй като "напрежението с врага САЩ се увеличава".

Командващ на революционната гвардия на Иран коментира, че са извършили тест с балистични ракети. Страната обясни, че ще продължи тестовете с ракети, за да изгради защитата си и отрече, че това е в нарушение на резолюциите на ООН.

Русия: САЩ всячески търсят извинение за ескалация на отношенията с Иран

Русия: САЩ всячески търсят извинение за ескалация на отношенията с Иран

Москва разбира антииранските им настроения, но поне да има някаква факти